Thursday, May 14, 2009

Mina vaatan seda, seda ja mõnikord ka seda


Mida vaatad DVD boonuste hulgast meelsamini?

Ainult põhifilmi
19 (37%)
Lavastaja kommentaari
17 (33%)
Näitleja kommentari
14 (27%)
Boonusfilmid
20 (39%)
Bio- ja filmograafiaid
3 (5%)
Filmi trailereid
14 (27%)
Teiste filmide trailereid
13 (25%)
Interaktiivseuid mänge
2 (3%)
Making of... dokfilme
28 (54%)
Concept art
10 (19%)
Deleted scenes
32 (62%)
Storyboard´i võrdlus
2 (3%)
Alternatiivne lõpp
28 (54%)
Pildid, postrid
10 (19%)
Esilinastuse kuvamine
3 (5%)
Lavastaja eessõna
9 (17%)
Filmikriitiku saatesõna
9 (17%)
Ajastut tutvustav dokfilm
18 (35%)

Ise vaatan tihti vaid põhifilmi ja loobun igasugustest lisadest. Lavastajate või näitlejate kommentaaririda ei kuula ajapuudusest kunagi, sest paratamatult tähendaks see filmi üle vaatamist või telekast tuleva heli kuulamist. Küll olen aga mõningate tummfilmide puhul kuulanud kriitikute selgitavat teksti või siis new-silent´i puhul ka lavastaja heietusi, sest ega peale muusika tummfilmides muud kõrva hakkavat ei olegi. Boonusfilme vaatan alati ja mõnikard ununeb isegi main feature kui on lisana oleva lühifilmiga lõpuni jõutud. Imestama pani, et vähesed loevad näitlejate ning lavastajate biograafiaid ja filmograafiaid. Endale harjus see Hong Kongi Mei ah´i ja Universali reliisidel DVD vaatamist alustades nii sisse ( ajal mil IMDb alles lapsekingades oli ), et siiamaani vaatan alati kui neid lisade hulgas leidub. Tihti uurin ka teiste filmide reklaamtrailereid ja mõnikord ka käesoleva filmi oma, seda aga alati peale filmi enda vaatamist, et mitte muljet rikkuda. Storyboardi võrdlust, Making of ... dokke ning consept art´i harva ja siis ka kerge kerimisega. Deleted scenes ja alternatiivne lõpp on muidugi kohustuslikud, samuti filmi taustu valgustav dokfilm. Harvemini tutvun lavastaja eessõna ning kriitiku kõrvahüüdega ( HK Legends diskidel väga head ) , sest suuremalt jaolt on need alati igavad ja pealiskaudsed, mõeldud rohkem asja endana kui sisuka teabevooluna. Esilinastuse dokke ei vaata kunagi, screene ja postreid mõnikord. Muusikavideo, mis küll poll´ist välja jäi, vaatan reeglina samuti ära ja suuremalt jaolt kerimisega.

2 comments:

Metsavana said...

Ma ei oska ise kindlat valemit öelda, minuarust sõltub see väga ka filmist endast ja meeleolust mis lisasid tahaks vaadata ja kas üldse tahaks neid vaadata. Täiesti randomiga tuleb ja läheb.

Trash said...

Eks muidugi, kuid nagu nägid on ikka täitsa erinevaid harjumusi. Kui deleted scene ja alternatiivne lõopp mida pea kõik vastanud vaatavad välja jätta, siis ülejäänud kraami osas ollakse valivamad.

IIse näiteks täna vaatasin Aliensi lisasid, kusjuures making of omi ja olid ikka kuradima igavad. Või ütleme siis nii, et ebaotstarbekad. Film on ikka tähtis, mitte kilode viisi kraami teemal kuidas seda tehti.