Thursday, September 22, 2011

The Last of His Tribe

The Last of His Tribe - Harry Hook 1992

Harva toon sisse ingliskeelse teksti, kuid seekord sobib see siia blogisse, sest seletab väga konkreetselt ära viimase Jana rahva hulka kuuluva Jahi hõimu liikme traagika. Lõik Wikipeediast: Ishi means "man" in the Yana language. The anthropologist Alfred Kroeber gave this name to the man when he discovered Ishi had never been named. When asked his name, he said: "I have none, because there were no people to name me," meaning that no tribal naming ceremony had been performed. Ja teine iseloomustav hetk on stseen filmist kus indiaaniasjade nõunik soovib Ishit reservaati saata, et ta seal omasuguste hulgas saaks õnnelik olla, mille peale professori assistent vastab, et veider lugu, alul tapsite maha terve rahva ja nüüd muretsete viimase ellujäänu käekäigu pärast.
Telefilm väga sügavustese ei läinud, kuigi viimase hõimuliikme traagika suudeti kenasti ekraanile manada. Rohkem küll oli rõhk antropoloogiaprofessori Alfred Kroeber´i ja Ishi sõprusele kus mehed toetasid ning õpetasid üksteisele oma kultuuri. Arvatavasti tuleb ära vaadata ka dokumentaalfilm Ishist, et saada rohkem tema rahva ja kommee kohta teada kui seda pakkus käesolev linalugu. 3,5/5
Alfred Kroeber ja Ishi.

7 comments:

edasi said...

sellest Ishist on eesti keeles ka raamat ilmunud ühes vanas populaarteaduslikus sarjas, nimi ei tule meelde

Trash said...

Hea teada, aga ma vaatasin dokfilmi kah veel ja hetkel Ishist täitsa piisab. :)

Lauri said...

Mitte raamat pole, aga peatükk raamatust "Esimene ameeriklane", mis räägib indiaanlaste päritolust.

http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?23902

Trash said...

Höh! Ma ei ole sellist raamatut varem näinudki!

Lauri said...

Mul on olemas, päris huvitav. Lugesin juba tatina maal vanaema juures kümneid tuhandeid aastaid vanadest kultuuridest Põhja-Ameerikas. Seal oli igasugu muud huvitavat ka juurde pandud, alates viikingitest ja lõpetades sellesama Ishiga.

Trash said...

Mul kadus hiljuti Peruust toodud indiaanlase iidne luutükk korteris ära, vast lapsed on asja taga. :(

Opsi ämm käis seal haudu rüüstamas, he he! Mõtles, et mis mulle ikka kingiks tuua, pistis fragmendi kondist taskusse.

Lauri said...

No kui sa oleks seda raamatut lugend teaksid sa kohe peale vaadates kas luutüki omanik indiaanlane kuulus Nazca kultuuri hulka või oli hoopis moundbuildersite seast.