Thursday, September 08, 2011

The Cossacks

John Ure - Kasakad
Olion 2003

Aeg-ajalt, kui eeltööd ja väljavalimised on tegemata,  on vaja kiiresti mõni raamat näppu saada, et tööl (vabal hetkel loomulikult, kuid viimasel ajal on neid tehedamini) oleks midagi lugeda. Napsan siis riiulist esimese mis näppu juhtub ja seekord oli selleks juba aastaid tagasi ostetud teos mille lugemist olin peenes huvipuuduses pidevalt edasi lukanud. Aga mis selgus, raamat kasakatest oli kordi põnevam kui oleksin uskunud. Lausa nii huvitav, et õhtul tassisin raamatu töölt koju kaasa, et vaid saaksin väheke edasi lugeda ning järgmine päev võtsin taas kaasa. Väga huvitavad kirjeldused teemadel millest olisd mul vaid algteadmised (Jermaki vallutusretk, sõjad Kaukaasias...), aga sügavam arusaam mis toimus, puudus. Ega nüüd John Ure ka väga värvikat pilti maali, kuid vähemalt sain aru mis mind naabrite ajaloos huvitab ning uurin omalkäel edasi. Jermaki reisist hankisin endale juba teleseriaali, veristest ja räigetest sissisõdadest müriaadidega aga otsin alles mõnd filmi või kirjandusteost. Soovitused teretulnud. Huvitav lugemine oli see kasakate ajalugu.
Jermaki idavallutus.

8 comments:

Lauri said...

Vaikne Don loomulikult, by šolohhov. jumala hea, ja hämmastavalt antikommunistlik.

Trash said...

Jajah, see mõte hüppas endalgi peast läbi. Peab keldrisse kaema, aga mul vist endal ei ole. Sul on laenata?

Lauri said...

Ikka, mõlemad köited
hämmastavalt kaasakiskuv, verine, naturalistlik ja antisovetlik raamat muide.

Lauri said...

Veits vanemast perioodist on see Sienkiewiczi triloogia, millest kõige naturalistlikum oma teibasseajamiste ja poomistega on "Tule ja mõõgaga", Bogdan Hmelnicki mässust tollases Poolas, praeguse Ukrainas. kohati üsnagi iiveldamajav.

Anonymous said...

Vampiiri päevikud on eestikeelsena olemas? Peaks ka verine kräu olema.

Trash said...

Neid Sienkiewiczi aasju olen lugenud. Eks tulen mõnipäev Don´i laenama.

Metsavana said...

Vaikse Don'i film kõlbab kaeda? mul kettal lösutab.

Trash said...

Mul on ka see seriaal olemas, kuid eelistan alguses raamatut. Kardan, et kui raamatus on nõukogudevastasust, siis ekraaniversioonis on seda vähemalt tasandatud.