Saturday, August 07, 2010

Pinball

Jerzy Kosinski - Flipperi
Tammi 1982

Olin juba ära unustada jõudnud kui haarav kirjanik suudab Kosinski olla. Tema stiil kus ühteaegu põimuvad nii olmerealism, tumedad seksuaalsed allhoovused, USA popkultuur, pisikesed lood suure stoori sees ning pidevalt tajutav kelmilugu, on alati mind paelunud ja toonud mind mitmeid kordi taas tema müõnd varem läbiloetud raamatut kätte võtma. Pinball on mingis mõistes üsna täiuslik Kosinski raamat, pakkudes läbilõike kogu sellest materjalivaraust mida ta igasse oma romaani tilgutab. Pinball oli põnev lugu kaheksakümnendate alguse muusikaskenest kus tegelasteks nii klassikalise pianistiharidusega kaunitarid, saladuslikud popmuusikud ning rägedad punkrokkarid. Lõpp oli küll väheke liiga äkki saabuv ning ebarahuldavalt napi puändiga, kuid üldist lugemisnaudingut see ei heidutanud.

8 comments:

Ralf said...

Tänud, kui raamat kunagi kätte satub, siis loen läbi! :)

Trash said...

Tal on eesti keeles ilmunud ka kolm asja, võib-olla isegi neli. Värvitud lindu ei soovita, sest tegu on raha teenimisel kirjutatud HOLOCAUSTiromaaniga, mida on vääralt pakutud kui kirjaniku isiklikel kogemustel põhinevat. Teistes tema asjades on seda isiklikku kogemust hulga rohkem.

Ralf said...

Ta tundub nagu Harvey Pekar mingis beat generationi kastmes...

Trash said...

Ei ole. Loe Wikist ta elulugu ja umbes seal ümber keerlevad ka ta teosed.

Lauri said...

Trash kunagi surus mulle ka mingit Kosinskit, aga ma pole kahjuks siiani suutnud seda lugeda. Vist isegi kunagi alustasin aga sinnapaika see jäi...Ei tõmmand

Trash said...

Kusjuures ma mõtlesin veel paar nädalat tagasi sulle üht teist ta raamatut soovitada.

Lauri said...

Pole vist suuremat mõtet, ei usu et ma kunagi temani jõuan, mul pole kunagi nii palju aega et lihtsalt mingit suvalist kirjanikku lugema hakata, pean ikka ise ta vastu ennem huvi tundma

Trash said...

Kah õige! Eks nende soovitatud asjadega olegi nii, et jäävad vedelema ja pärastloed/vaatad poolvägisi, seda isegi kui meeldima hakkab.