Monday, August 16, 2010

Cargo

Cargo - Ivan Engler, Ralph Etter 2009

Noor neiu läheb vabatahtlikult kaasa mitmeaastasele missioonile mille eesmärgiks on viia kaubalaadung orbitaaljaama number 42. Meeskond läheb sügavunne, vahetades teineteist mõne kuu kaupa kordamööda valvetööks välja. Peategelase vahi ajal hakkab talle tunduma, et ta ei viibi laevas üksi ning peale uurimise eesmärgil suletud kargoruumi sisenemist äratab alarmtaimer automaatselt lennu turvajuhi ja koos tuuakse sügavunest välja ka kapten, et minna koos lastiruumi läbi kammima. Järgneb traagiline surm ja selgub, et kosmoselaeva kaubalaadungiks ei ole mitte üldsegi ehitusmaterjalid nagu baasjaamas töö vastu võtnud meeskonnale väideti. Täpselt selline ulmefilm, et kohe kuidagi ei saa vaatamata jätta. No kuidas sa ikka ütled ei teosele mille tegevus toimub must-tühjas kosmoses seilavas hiiglaslikus tähelaevas mille pardal toimub midagi aruaamatut ning grupp meeskonnaliikmeid püüab mõistatuses oma eluse hinnaga selgusele jõuda. Põhimõtteliselt ülesehituselt puhas Alien´i teema, isegi meeskonnaliikmete rollid ning kaubalaeva sisemus meenutas kultusfilmis nähtut ning arvatavasti oli see taotluslik. Aga võib-olla ka pool-juhuslik, sest ega sedalaadi teose puhul palju mänguruumi ei ole, ikka vaja vanemat räämas alust mille meeskonnas on doktor, kompanii regulatsioone pimesi järgiv ohvitser, paar ontlikku mehaanikut, arvutiguru, turvamees ja kusagil trümmis kolistav tont. Mingil määral oli nii Alien kui ka tema hilisemad kloonid ja sarnased ulmefilmid mind ära hellitanud ja ma lausa vägisi ootasin lõpus suurt paukku, titaanie kokkupõrget ja üle mõistuse ägeda püandiga lõppu. Šveitslaste ulmekas aga pakkus lihtsalt korralikku sci-fi´d, sellist ausat ja mõistetavat visiooni tulevikust. Minu hing aga jäi kaeblema millegi enama järele, kuigi see oleks kindlasti olnud hulga lapsikum kui lavastajate poolt pakutud lahend. Hea stilistikaga ulmekas kosmoselaevast kus toimub midagi keelatut ning meeskonnast kes püüab päästa ennast ja läbi selle ka kogu inimkonda. 3,5/5
Arst ja aateline võitleja.

2 comments:

Mart said...

Vaatasin selle va asja saksa keeles juba päris tükk aega tagasi ära.

Isegi kui kogu lugu tegelikult töötab ja selle rääkimine ilma suuremate kivide-kändudeta kulgeb, ei saa ma mitte kunagi üle ega ümber nendest jubedatest saksa näitlejatest. Juba kilomeetri pealt on näha, et needki tegelased alustasid oma karjääriga kusagil ilmkohutavas Komissar Reksi episoodis ning ei suuda seda õudust kunagi seljatada.

Trash said...

Ma hakkasin vaatama ja huvi pärast tsekkasin audiot. Masin ütles, et english aga paar minti hiljem hakkasid saksa keeles rääkima. Viis minti hiljem ei pannud keelt enam tähelegi ja näitlejad tundusid ka OK, va. see kiilalas mehhaanik kes nägi lihtsalt õudne välja.