Friday, October 02, 2009

Kvartaliaruanne, ehk filmisoovitused 3/4 2009

Taas aeg käes soovitusi jagada parimatest paladest mis viimase 3 kuu jooksul minu DVD mängijast läbi käinud. Klikkides lingile avaneb täispikk arvustus.

The Europeans - Koomilise puudutusega kostüümidraama, väga värskelt mõjuv ning vallatult lihtne. Suurepärane ajastufilm.
Twenty Days Without War - Vaikne ja rahulik sõjadraama mis ausalt näitas tagala argipäeva läbi rindesõduri silmade. Tagasihoidlik õhkõrn romantika ja mitu valusat draamatorget.
Fateless - Suurepärane HOLOCAUSTi näitav draama. Film oli kohati lausa revisionistlik ( film otseselt ei viita gaasikambritele, jättes nende olemasolu kuulujutu tasemele ) ja ketserlik ( raskelt haigeid vange pesti ja põetati ) ja kohe kindlasti realistlik juutide endi vahel toimuvat, religiooni ja meelsust kuvades . Näidati inimesi ekstreemses olukorras ja nende saatust ilma liigset vahtu üles löömata.
The Naked Civil Servant - The Naked Civil Servant oli briti gayikooni, Oscar Wilde´i ja Boy Georg´i ühendava lüli Quentin Crisp´i biograafia, tõsi, seda küll vaid aastani 1974, sest filmi valmimise järel elas nurjatu vanahärra veel veerandsada lõbusat aastaringi. Juba filmi esimene lõik, portreteeritava enda sissejuhatus annab kätte tooni milles seda elulugu vaadata ning see on vaimukas sarkasm, eneseiroonia ja julgus.
House - Hausu nägi välja justkui Odessa Lastefilmistuudio poolt vändatud hiina kummituskomöödia, selline kahe stiili segu kus ühelt poolt väheke naivistlik taust ja teisalt absurdis liikuvad ajastu videoefektid.
The Telephone Book - "Alice Imedemaal" motiividel lavastatud undergroundkuld. Hipifilm ilma Kalifornia lillelasteta, vaid hoopis New York´i stoilist külma rütmi tajuv ning seda satiiriliselt sekskomöödia, animatsiooni ja prantsuse uue laine paroodiaga lõimiv. Värske ja vallatu.
Dear Zachary : A Letter to a Son About His Father - Väga tugevat emotsionaalset laengut andev kurb dokumentaalfilm.
Pereval - Sci-fi uuem tasand mida ühest aastal 1988 valminud filmist ei oleks oodanud, avar mõtlemine, piirideta fantaasia ning võib ka öelda sisekujundus ning arhitektuur, sest kosmoselaeva mugava massiivsuse kõrval kahvatusid nii mõnedki avarad õhulised futuristlikud ehitised. Hea ulmekas kenas animavormis.
Sin Nombre - Without Name - Film annab tegelikult üsna hea pildi Mehhikos toimuvast ja kuigi ühe peategelase rännak algab Hondurasest, on just see viimane piirile viiv etapp lähema vaatluse alla võetud. Filmi teine peategelane on kohalik mehhiko Mara Salvatrucha liige ja tänu temale tutvustatakse selle ladina-ameerika ühe mõjuvõimsama gängi argipäeva - jõudeelust kuni kuritegudeni.
Chie the Brat - Anime pakkus moraalitsemisest täielikult vaba lähenemist ning tegu-tagajärg tüüpi huumori asemel väga hingestatud sisu. Naerda sai palju ja südamest ning seda vaatamata pidevalt taga jooksvale dramaatikaliinile, tihti rajati nali silmanurgast märgatavate pisidetailide peale millega see suurepärane meisterlik animatsioon üle külvatud oli. Täiskasvanulik, armas, koomiline ja heade karakteritega.Parim kuulatud kodumaine plaat - Pedigree - Skeletal
Parim kuulatud välismaine plaat - The Big Pink - A Brief History Of Love
Parim loetud koomiks - Kogu The Invisibles´i sari.
Parim muusika DVD - Midnight Oil - Blackfella Whitefella Tour

Lisa soovitusi leiad browsides kõrgeid hindeid saanud label´eid nagu 10/10, 9/10 ja 8/10.

5 comments:

edasi said...

"Hausu" nähtud, "Telephone book" ja "Pereval" ootavad järjekorras. Võibolla paks ka "Europeans"i tsekkima

edasi said...

*peaks

Trash said...

Europeans on selline väike armas film. Ootad igasorti keerdkäike aga tegelikult tehakse kõik tasakesi ära, nii nunnult.

(eevo) said...

teemaväline aga yx arvut teatas: Trash, roland are running, stop them?

http://vonnekurt.blogspot.com/2009/10/prugi-roland-jooxevad-peatame-nad.html

mõtlesin, et igaxjuhux teavitan sind

Trash said...

Selge pilt, teade kätte saadud ja viga parandamisele suunatud!

Yeah!