Friday, August 07, 2009

House - Hausu

Hausu - Nobuhiko Obayashi 1977

No mul teeb kohe tuju üliheaks kui keegi küsib nõu mu lemmikžanri, hiina kummituskomöödiate asjus, eriti veel kui selleks on kamraad Fushi kelle hea filmimaitse lubab loota, et kõik minu soovitused võetakse tänuga vastu ja peale vaatamist saadakse samalaadne kinoorgasm nagu mul endalgi peale lõputiitreid. Soovitasin filme nagu Till Death Shall We Start, The Wicked City, Miracle Fighters, Vampire Controller ja Mr. Vampire´i filmisarja, vastutasuks kästi tutvuda jaapanlaste Hausu´ga. Viimase nimi tuli tuttav ette kuna korealaste Black House´i kommentaarides tõmbas keegi rumal paralleeli käesoleva teosega ja väitis, et korea thriller on jaapani House´i remake. Ma jäin siis seda ajukääbuse loba uskuma. Nüüd kui Hausu vaadatud ei leidnud ma sarnasusi mitte kusagilt, see oli täiesti õhust haaratud targutus. Hausu nägi välja justkui Odessa Lastefilmistuudio poolt vändatud hiina kummituskomöödia, selline kahe stiili segu kus ühelt poolt väheke naivistlik taust ja teisalt absurdis liikuvad ajastu videoefektid. Nõukogude lastefilmilikkus on muidugi kaugelt haetud, kuid HK ghostcomedy eelkäiaga on antud loo puhul kindlasti tegu, valmimisaasta 1977 sobib nii hästi kogu žanri sünni juurde, et pean lausa ilmvõimatuks kui hiinlased ei ole sealt esialgset inspiratsiooni ammutanud ning seda hiljem oma rahvafolklooriga seganud. Pean just silmas actioni ja efektide kasutus, sest kindlasti vändati žanrifilme SB stuudiotes ka enne Hausu ilmaletulekut. Lugu räägib grupi neidude plaanist veeta suvepuhkus kaunitarist klassiõe erakliku tädi maamajas. Kohalejõudnud tüdrukud aga satuvad suvetsilli asemel keskele kummituslugu ja peavad peagi oma elu eest võitlema asuma, sest maja ja selle valgest kassist "abilisega" perenaine soovib nende verd maitsta. Nobuhiko Obayashi oli loonud visuaalse kollaaži, kasutanud seda tehes piltpostkaartlikke maalitud taustu, animatsiooni, horrori kummigoret ja nüüdseks koomilisena mõjuvad videompontaažitehnikat ning tehes sellest segust silmarebivalt nauditava filmi. Eksperimenteerimine toimus hea tujuga ning seda kirgast rõõmu näeb ekraanilt pidevalt, põhjuseks ei ole isegi filmi enese teismelistele suunatud kerge õhulisus, vaid ilmseks oleks jäänud särav positiivsus juurde ka hulga tõsisemaid toone võttes, otsest horrorit ilma komöödiaelementidega lavastades. Õnnelikkust süstiv filmielamus, super maitsev mitmemarjakook vahukoorega. 5/5
Criterioni cover. :)

13 comments:

Anonymous said...

http://www.imdb.com/title/tt0257844/
See on Jaapani (the) Black House. See mille järgi koreakad remake tegid.

Trash said...

OK, loogiline. Ei tea kas ajasin ise sassi või tüüp kelle postitust kunagi lugesin. Igaljuhul selgus majas, tänud!

Anonymous said...

ha ha kui su black house'i arvustust lugeda, siis sa oled ju märkinud selle jaapani versiooni ka ära.

fushi said...

Cool. Ma olin filmi vaadates juba üsna kindel, et see sulle meeldida võiks, aga ei osanud aimata kas see sul juba nähtud on.

Võtan juba täna õhtul mõne su soovitatutest filmidest ette, sihukesed pooltotakad komöödiad on parim ravi külmetuse vastu!

Re: Criterion - selle postituse kohaselt on Criterion'il olemas õigused Hausule ning nad plaanivad filmi millalgi 2010 paiku välja lasta.

Trash said...

No nii, järelikult peksin ise segast, juhtmed ja ühendused sassis. :)

Trash said...

Criterioni Hausu on siis vist juba Blue_ray reliis, arvan, et Crit. tõmbab DVD-dega peagi otsad kokku. Tore muidugi oleks, ega eng subbiga DVD-d vist reliisitud olegi, ise vaatasin lisatud custom subbidega reliisi.

Metsavana said...

Jätan ka ise need nimed meelde ja uurin pisut asja

Trash said...

UUri muidugi. Kõok Mr. Vampire´i omad ei ole nii head, kuid 1,2 ja 5 kindlasti. Alustada tasuks esimesest, kuigi mingit seost lugude vahel ei ole. Saad lihtsalt fiili kõige selgemini esile.

Metsavana said...

Aga ega nende hankimine pole sugugi niisama lihtne, pole ühtegi kätte saanud veel siiani

Trash said...

Küsind siis minu käest, oleks Tartu kaasa võtnud. :)

Metsavana said...

Ei tulnud pähe jah, tagantjärgi kirusin ka end ,et oleks võinud ju paari asja küsida. Aga samas mingi kuupärast tulen Tallinnasse nii ,et ehk siis.

Trash said...

Pane kirja, siis tead mida tahad ega hakka kohapeal aju pingutama ega sõnu kogelema.

Metsavana said...

Saab tehtud! kammin su blogi korralikumalt läbi nende filmide osas mida olen tahtnud aga ei ole leidnud.