Saturday, October 04, 2008

Batman : The Dark Knight

The Dark Knight - Christopher Nolan 2008

Ma olin kindel, et mulle see film meeldib. Oli ju positiivset kõmu piisavalt loetud ning isegi kui mõningate blogijate hurraa!-hõiskeid mitte uskuda, siis sõbra Opsi arvamust siiski ja sellest johtuvalt olin kinno minnes kindel, et filmielamus on garanteeritud. Aga näe, võta näpust või tiri tillist, midagi enneolematut minu silmad ei näinud ega kõrvad ei kuulnud. Ops muigi lisas, et iga Batman´i film on eraldi võetav, läbivat joont pole mõtet otsida ega paraleele vedada ning sellest küljest vaadatuna oli tegu kindlasti hea filmiga. Mina aga naiivselt otsin Btman´i filmist Batman´i aga seda tegelaskuju kahjuks seekord ei pakutud. Keegi juba kirjutas, et tegevuspaigaks pole enam sünge Gotham City ja see jäi filmis ka kohe esimesena silma. Massiivse gootiliku kivigolossi asemel oli modernne suurlinn, tõsi, küll veidi tumedama taevaga kui näiteks Bruce Wayne´i poolt külastatud Hong Kong, kuid rohkem sarnane Manhattanile kui igiöisele Gotham City´le. Uus linn aga kandis ka uue linna ( New York ) muresid ja seda võis näha linnapea poliitiliste vangerduste, 9/11-i järgse sõnakasutuse kui ka kogu elanikonna terrorihirmu stressist, sellele kaardile mängimisest ja selle kuvandi kasutusest. Linn oli andnud käest maagilise olemuse, tumeda ebamaise jõu mis läppunud kanalisatsioonist kerkis ning koos selle puhastuskuuriga visanud prügikasti ka tegelaskujude koomiksilaadse üliinimliku olemuse, vormides neist uuele ühiskonnale mõistetavad, TV poolt genereeritud psühhopaadid ja lunaatikud. See bakterivaba steriilsus moondas kõik kangelased ja anti-kangelased tavaliseteks mentideks ja kriminaalideks, maske polnud vaja peast võttagi, need langesid niisama, viies kaasa viimasedki riismed koomiksikangelasest klassikalises mõistes. Kui me lepime nüüd tõsiasjaga, et tegu polnud enam koomiksifilmiga, siis jääb järele väga hea politseithriller, põnevik mille keerdkäikude üle võiks isegi HK tipplavastajad kadedust tunda. Jokeri gäng kui pisike terrorirakuke mis kaost ja anarhiat külvates linna halvab oleks justkui Milkyway Production´i stsenaristide laualt tulnud, lihtsalt suurepärane idee urban põneviku jaoks. Siis aga astuvad taas esile kostüümides narrid ning Joker polnud seal maskeraadis ainus joker, ühtmoodi võõraskehadena tundusid kõik Gotham City trikoomehed. Peale hea krimipõnevikust sisu ja mõnusa pisidetaili milleks oli Harvey Dent´i veri haiglapadjal vajab kindlasti märkimist lausa jumaldatav casting. Kõik näitlejad istusid oma rollidesse suurepäraselt ja Heath Ledger oli Karl Childers´i immiteerimisest hoolimata überkobe. Film ise oleks aga ilma Nahkhiirmehe, Jokeri, Twoface´ja 30 minuti võrra lühemana palju parem olnud, sest moodne suurlinn nõuab stiilipuhast hi-tech thrillerit kostüümimeeste käeväänamise asemel. 3/5
Dalek oli Batman´ile oma häält laenanud.

10 comments:

Metsavana said...

Jap, mõnus gothic ja muinasjutuline ning salapärane atmosfäär oli läinud ning asemel selline tänapäevasem suurlinn.

J said...

Hetkel ise seda muinasjutulisust taga ei nuta. Loodud sünge tänapäevane metropol omas täiesti oma momente.

Läheb DC-koomiksitega kooskõlla ka. Koomiksitegijad loovad oma maailma iga mingi kümne aasta tagant uuesti ümber ja võõpavad tegelased ja sündmused uuemaks. Sobib ka kui filmis teevad.

Nõnda tuntud tegelasele veidi teise nurga alt vaatamine enda jaoks just huvitavaks tegi. Vaevalt moodsa krimipõnevikuna mind kinno oleks kutsunud.

Trash said...

Mina olen konservatiivne ja tahan Batman´i filmid fantasy alla paigutada.

Tegelaskujude endi teise nurga alt näitamine mind ei häirinud, vastu hakkas aga nende sobimatus filmi enesesse, sest sel juhul oleks pidanud maskidest üldse loobuma. Bruce Wayne´i momendid olid ju väga head - tema kostüümiladu, ta püüd päästa tunnistajat, romantika ja isegi teiste ees teeseldud jõmlus. Aga kohe kui batmundri selga vedas oli joss valmis.

Trash said...

Ja veel EMO, sest mees ju toonitas silmaümbrust.

Unknown said...

Kuule, aga mina räägin kõigile sama, see pole parim film, mis kunagi tehtud, nagu paljud kipuvad väitma - lihtsalt üks hea koomiksifilm suurepärase kurikaelaga. Ja ongi kõik.

Trash said...

Ära jama Ralf, ega siis inimesed IMDB-st saa eksida, eks ta siis ikka ole maailma parim film. Meie kui lollid matsid lihtsalt ei taipa seda kunsti kõrgemat pilotaazi. Kahju!

paranoiadisco said...

25 eeku eest kannatab vaadata?

Trash said...

Loomulikult. Ega film halb ole, on isegi 55 eeku väärt. Ma lihtsalt kogu aeg ootasin ja ootasin, et millal nüüd need mega-giga-super-hyper-jumper-über lahedad kohad tulevad mis pidid filmi eriliseks tegema aga lõpus läksid saalis tuled põlema, rahvas vooris välja ja ikka ei midagi.

Anonymous said...

Mulle meenub, et ma voorisin välja juba isegi 15 mintsi enne lõppu, kuna ei jaksanud enam

L.

Trash said...

!5 enne lõppu on lubatud. Minu jaoks oli ka film selleks momendiks juba läbi ning Jokeri kinninabimine oli üks üpris suvaline action.