Sunday, July 29, 2007

The Proposition

The Proposition - John Hillcoat 2005

Ütlen kohe ära, et filmi sisu oli üpris tavaline ja vähemalt mulle ei pakkunud midagi. Kolm pätist venda - üks on suur pätt, üks keskmine ja noorim neljateistaastane alles õpib pätiks olemist. Võtab siis politseikapten keskmise ja noorima kinni ja teeb keskmisele vennale ( Guy Pearce ) ettepaneku tuua talle vanima venna pea, muidu puuakse prekonna pesamuna jõuluõhtul linnaväljakul võllasse. Raske valik on mehel teha kui ratsutab otsima vanemat venda, kohalikku territooriumi hirmu all hoidvat lindpriid. Edasi läheb lugu banaalseks. Tuleb välja, et pätid polegi nii pätid vaid hoopis haritud romantilised uljaspead kes on valinud tapja tee ja ka politseikapten pole mingi jube vägivallatseja vaid korralik pereinimene kes tulnud teistele tsiviliseeritud inimese käitumismalle õpetama. Rikkad ja haritud inimesed on kõik südamest üllad ja head, ning kurjad on vaid proletariaat, musta töö tegijad, lihtsad farmerid ja töölised keda tapetakse ja vägistatakse. Olgu, see selleks. Mina vaatasin filmi hoopis kui dokumenti kuidas anastati maa. Austraalia kõnnumaade asustamine ei erinenud väga Metsiku Lääne vallutamisega, isegi punanahad keda põmmutada olid kohalikel revolvrikangelastel aborigeenide näol olemas. Selle õnnetu ja praeguseks pea täiesti mandunud rahva rõhumist demonstreeris film küll ilmekalt, tekkis tahtmine koheselt vaadata Rolf de Heer´i The Tracker´it ja Fred Schepisi kultuslikku draamat The Chant of Jimmie Blacksmith´i mis ammu ootejärjekorras seisnud on. Aborigeenide viimased harvad ülestõusukatsed rõhujate vastu on ka siinses filmis möödaminnes mainitud. Teine tugev tegur filmi juures oli loodus. Võimas massiivne austraalia raskesti ja hõredalt asustatud sisemaa ( pilt ülal ), kus peale paari hõreda puu, rohulible, kiviklibu ja silmapiiril kerkivate punasest liivakivist mägede midagi polegi. Sinine taevas, punane päikeseloojang ja pidev kuumus. Inimene aga trügib kõikjale ja nii prooviti sajand tagasi taltsutada ka austraalia pea elamiskõlbmatuid alasid. Kokkuvõttes kehv seiklusfilm aga suurepärane elu-olu tutvustaja. 3/5
Deja vu anybody ?

4 comments:

Anonymous said...

Ned ja Dan Kellyl ning nende jõugul on kindel koht Austraalia ajaloos&identiteedis.Inspiratsioon on kahtlemata Kelly vennaste loost.
Natukese ehk karm hinnang filmi originaalsusele, kuid nõrgavõitu teostust (montaaz, režhissööritöö väheke hüplevad) on filmis piisavalt.Pigem ,, hea" kui rahuldav või väga hea.Tasub vaatamist.

Trash said...

Ned Kelly´st on mitu filmi valminud, on mõni neist parim ja vaatamist väärt?

E said...

Eks see kõige esimene ole ikka midagi väärt, vähemalt kasvõi tiitli "kõige esimene täispikk mängufilm" pärast, muidugi sellest pikkusest pole enam haisugi.

Trash said...

Ma tegelikult vaataks mõnd head Austraalia outlaw filmi meeleldi.