Friday, January 06, 2012

Justified - 2. season

Justified - 2. season - created by Graham Yost 2011

Esimest sesooni asusingi vaataa tänu sõbra vihjele, et teises saab juba näha ehtsat hillbilly actionit mis meenutab filmis The Winters Bone nähtut. Ma usaldasin mehe sõna, tean ju, et me mõlemad peame lugu appalachia klannide hull-naljakast kultuurist, piiblitsooni mentaliteedist american gothic atmosfäärist ning tumedast folkmuusikast ja pettuma ei pidanud - mehe sõna seisis kivina. Kogu õhustik on tõesti paigas, alates võimukatest klanni juhtivatest naistest kes end meeste maailmas maksma on pannud, Harlan County mainerite streigid ja rassilised eelarvamused ning lõpetades seliste väikeste märkidega nagu hillbilly heroiini, ehk oxycodone.
Sarja (teise hooaja) kiituseks peabki kohe mainima, et vaataja visatakse üsna valmis väärtushinnangute, ajaloo ja traditsioonidega ühiskonda ning algteadmisi ei hakata õpetama, vaid jäetakse adumise või siis eelnevalt õpitu hoolde. Tegu ei ole küll millegi väga varjatu ega keeruisega, sest lõppude lõpuks on Justified ikkagi pulp-maiguline põnevussari ja mitte lõpuni detailitäpne olustiku rekonstruktsioon, kuid piirid milles liigutakse on kindlad ning üht-teist võiks Harlan Countyś toimunu suhtes teada, kasvõi seda mida kujutab endast mountain top mining.
Miinused nagu ikka, ehk siis lõputult nõme peategelane, minimaalse teemaarendusega kõrvalliiinid, ebarealistlik politseitöö ning mõningaste krimiaktiivsuste ülespuhutus. See aga on seal sarjas sees nii või naa, esimest sesooni vaadates oled sellega juba kursis, heal juhul suisa harjunud ning kui lõppkokkuvõttes pakuti üsnagi korralikku pilguheitu Kentucky lindpriide maailma, siis võib ka andestada seebiooperlikud rumalused, nurkade lõikamise, et tegevusliinid sujuvalt voolata saaksid ning nõmeda grimasse vedava püstolikangelase, kes idiotlikult käitudes peab ennast maailma nabaks. Kokkuvõttes ju muhe vaatamine. 4/5
Harlan County pättide elu.

2 comments:

adi said...

Mulle peategelane meeldib, aga põhjused peituvad pigem "Deadwoodis" kui mõnes hilisemas seriaais.

Trash said...

Mulle ta Deadwoodis samuti istus, aga ma ei taha tema kauboimaneere sada aastat hiljem. Ja lõpuks ei ole ta selle rolli jaoks ka piisavalt tõsine, vaid mingi libe ludri.