Wednesday, February 03, 2010

Ghost World

Ghost World - Terry Zwigoff 2001

Film meeldis juba esmavaatamisel aga peale koomiksi lugemist meeldib nüüd hoopis teistmoodi. Varem võtsin seda kui lahedat noortekat, veits kiiksuga tegelased ning nende argimured. Koomiks aga avas Enid´i ja Rebecca hinge, näitas nende mõttemaailma ebaküpsust ja teismelise nihilismi nii lähedalt, et see millele varem filmis tähelepanu ei osanud pöörata, tungis nüüd vaiana silma. Samas muidugi tekitas joonistatud Ghost World´i tundmine ka põhjuse viruiseda, sest mitte kõik ei olnud nii kenasti esil kui koomiksis ning paar minu arust väga vajalikku liini puudusid üldse. Mingil määral oli film oma elu elama hakanud ja seda täiesti autoripoolse teadmisega, oli ju Daniel Clowes ka filmistsenaariumi eest hoolt kandnud. Selles elus aga jäid lõpud üsna lahti, ei näidatud Rebecca suhet ja täiskasvanuks saamist täie sügavusega ega demonstreeritud Enid´i valitud kõrvalejäämist, üksilduse valimist selle asemel, et viienda rattana oma sõbrantsi ümber keerelda. Rõhk oli nihutatud hoopis Steve Buscemi tegelaskuju ning Enid´i suhetele, jättes parimad sõbrannad konfliktidest ja võõrandumisest välja. Vastutasuks koomiksi otsesele mõistetavale lähenemisele pakuti aga paari värvikat tegelaskuju keda paberkandjas ei kohanud. Kogu kunstikooli õpetaja ja tema kunstiklassi ( ilmselged Terry Zwigoff´i mõjud ) punnitamised maailmavalu mõistmise nimel oli uus ning Paranoiadisko pooltki mainitud white trash "koomik" oli samuti vaimuks lisa. Mees vehib oma nunchakudega NTSC reliisi lisade hulgas veel fänni rõõmustaval määral, kolmest väljajäetud stseenist on mees kahes peategelaseks. 4/5
Daniel Clowes´i visand võtteplatsil toimuvast.

8 comments:

Aiden R. said...

Just finished the graphic novel, didn't really do it for me. Keep hearing great things about this though, need to get around to it. And let me just say that your motto up there on the banner is freakin' great. Keep on keepin' on.

Trash said...

Thanks Aiden!

I personly loved the graphic novel, it wasnt as great as I expected, but still very good.

jaakmets said...

Päris hea film. Eriti meeldis Dave Sheridani mängitud white trash.

Trash said...

No see mees on ikka kõigi absoluutne lemmik. Nagu ütlesin, on boonuste hulgas teda veelgi.

karl said...

Film meeldis väga.
Plaanin vist isegi koomiksi ostu.

Trash said...

Tasub ära küll, seda vist mitut korda välja lastud, ei tohiks väga kallis olla.

karl said...

Ok, tellisin ära. Hiljemalt kuu aja pärast saan alles lugeda.
Aga filmi koha pealt - need lisad jäid ikka väga nadiks. Oleks tahtnud mingit pikemat kommentaari tegijatelt vmt. Ehk kunagi reliisitakse Blu-ray'le ja lisatakse huvitavamat materjali juurde... Oleks tore.
Paar asja veel häirivad, kuid mitte otseselt..

Trash said...

Kommentaare ei viitsi ma nagunii kunagi kuulata. Varem panin veel taustaks mängima kui muid toimetusi tegin aga nüüd läeb hoopis mõni mussi DVD masinasse.