Wednesday, February 10, 2010

White Dog

White Dog - Samuel Fuller 1982

Mul on üks hea sõber kes ikka filme laenamas käib ja neid ka vaatab. Tema sõbrad omakorda peavad mind hirmsaks natsiks ja skinhead´iks, korra aastaid tagasi on ka rusikas liikunud aga hetkel viskan mõnele neist isegi käe pihku, kuigi eks neid jutte selja taga ikka räägitakse. No vaat sõber Janek rääkis siis, et iga kord kui helistatakse ja küsitakse, et mida teed ning mees vastab, et vaatab Trashilt saadud filme, kukutakse küsima, et kas kõik on ikka fašistidest ja skinheadisest või? Nii ka seda filmi vaadates ja Janek vastas ausalt, et natse ja skinne ei ole, küll aga on siinses filmis valge koer kes on õpetatud neegreid ründama. Selge pilt, öeldi vastuseks, kohe näha taas, et see Trash ikka üks ilge rassist on. White Dog on üks Samuel Fuller´i tuntuimaid filme ja arvatavasti käsitletava teema tõttu. Nahavärvi järgi inimesi ründama õpetatud koer on ju igati intrigeeriv teema ja suuresti sellel kogu filmi maine ka seisab, sest millegi muu erilisega see linalugu küll silma ei torka, pigem üpris keskpäraselt lahendatud ning lavastatud. Koer aga on tõesti fantastiliselt lahe ja teema põnev. Noorena filmi esmakordselt nähes sain väga meeldejääva kogemuse, nüüd üle vaadates oli tegu lihtsalt hea, rassismile omapärast vaatenurka pakkuva põnevikuga. 3,5/5
Pildil on Valge Koer oma sõbra Musta Koeraga.

16 comments:

Metsavana said...

Lugesid aastaid tagasi ühte nõukogude ulmet kus imperialistide poolt mingile asteroidile rajanud raketibaasi oli neegreid tapma õpetatud robot. Baasis elanud jänki hõõrus isegi aegajalt näo tahmaga kokku ja kontrollis, et kas ikka neegrivastane kaitse töötab ja saab rahuliku südamega magada. Loo nimi kahjuks meelde enam ei tule.

Metsavana said...

*Vigade parandus - Lugesin

Ega too lugu ka millegi muuga rohkem silma ei paistnud.

Trash said...

Tundub asjalik jutt olevat. Ma ise treenisin noorena Hirvepargi oravaid venelasi ründama aga va sindrinahad võtsid kõik leivapalad ja sihvkad vastu, noogutasid nõusolevalt pead ja siis kadusid puu otsa. Põhimõtteliselt sülitasid meie lepingu peale, ühtegi venelast Hirvepargis surnuks puretud ei ole, isegi silmi ei kriibitud. :(

Kalmsten said...

Olen kuulnud neh, et Talsingradis pidi üks habemega-hipinats ringi müttama, invaliididele tuppa peeretama, gangbangereid plaadikarpidega loopima ning õhtuooteks filmipostritega venelasi kägistama... õudne vend..
Oravate värk on mulle seni teadmata nagu ka see film...
Oravad jätan puu otsa ning ei karda neid ka edapsidi kuid filmi kavatsen endale kiirkorras sebida, sest koerad- isegi fashistlikud närakaskoerad - on shefid.

Ahjaa...tänud Skin-i eest.
Kuna olen juba näinud, siis jätsin Metsavanale, aga mõni keskmisest parem skinnifilm kulub tallegi vaatamiseks ära.

Lauri said...

Ma nägin seda filmi mingi 25 aastat tagasi ühel suvel Soome telekast.
Päris hea tükk oli kuigi üle vaadata ei viitsiks vist kunagi

Trash said...

Mina nägin sinuga sama aegselt Soome pealt aga vast oli vähem kui 25, nii 22-23 aastyat tagasi. Kümnesena ei oleks ma seda fänninud, 13 aga juba küll.

Lauri said...

no see võis olla 85-88 millaski.
mulle meeldis juba tollal selline koer kes hammustas aint neegreid

Trash said...

Ma kingin sulle sellise koera kutsika, ise kasvatad ta neeguseid näksama. Filmis muide õpetatakse kuidas, vaja vaid neegrit kes koera kutsikapõölves pidevalt peksaks, kuni lõpuks hirmunud koer ründab enne kui teda rünnatakse. Ründab aga vaid neegreid, sest koera must-valge nägemine eristab selgelt kust kambast need loomapiinajad pärit on.

Lauri said...

Tean jah. Kingi, ootan.
kuidas sa koera välja õpetad, s.t. kust sa neegri palkad kes koera peksaks iga päev?
ma olen koertesõber ja ei kannataks seda välja vaid annaks ennem neegrile ise pikki lõgemeid kui pealt näeks

Ulmeguru said...

Metsavana: See on EESTI nõukogude ulmeromaan «Kosmose rannavetes», autoriks Boris Kabur.

Tõsi, see robot ei tapnud... vaid lihtsalt ei lasknud neegripoissi baasi sisse...

adi said...

Vaatasin mingit prantsuse (vist. seal ei räägitud tegelikult mitte ühtegi sõna) dokumentaali kuidas tsirkuses koeri treenitakse. Pean tunnistama, et mul polnud ennem seda aimugi kuidas seda tehakse, kahtlustasin, et piits-präänik tehnoloogiaga, aga ei, hoopis kavalamalt.

Antud filmis siis võeti vaatluse alla kaks kutsikat kes lahutati hästi varakult oma ema juurest ning pandi elama kokku kahe dresseerijaga. Kuna kutsikad olid muidu mustad paari valge laiguga siis olid ka dresseerijatel seljas sarnased mustad kostüümid. Kui koeral oli näiteks üks käpp valge siis oli ka inimesel ühes käes valge kinnas etc.
No ja siis need dresseerijad hakkasid tegema alguses lihtsaid asju, üksteisest üle hüppama ja värki ning kutsikad hakkasid täiesti iseenesest järgi tegema asju. No ja siis mindi edasi keerulistemate asjadega. Lõpuks panid need koerad enamvähem tiritamme ja värki.

Ei mäleta kahjuks mis nimi oli asjal, ETV'st tuli mingipäev.

Trash said...

Kõlab nagu üks vava dokk, tahaks ise ka näha! :)

Colorado said...

blogi otsing ei leia sul seda filmi, kahtlustan kolmandate osapoolte sekkumist

Trash said...

Blogiotsing on vilets. Pane Trash can Dance ja filminimi giiglisse ja saad kohe.

Colorado said...

nii ma ta leidsingi, sest mäletasin, et sa olid seda ülesse täheldanud ja tahtsin värskendada, kuna vaatasin koeraga eile koos sama filmi.

Trash said...

Ma ise otsin ka asju nüüd Googli kaurdu, muidu lihtsalt ei leia. :(