Monday, December 05, 2011

Albino - The Night of the Askari

Albino - Jürgen Goslar 1976

Rodeesia seitsmekümnendate alguses. Koloniaalvõimu vastased ülestõusud on esialgu vaid väikeste bandiidigruppide terroriaktid, kes valgete farmerite mõjuvõimu vastu võitlemise egiidi all röövivad, vägistavad ja tapavad. Valdavalt kannatavad sedalaadi "vabadusvõitlejate" rünnaku all kohalikud mustanahalised, kuid albiinost liidri juhtimisel toimub ka otsene väljaastumine valgete settlerite vastu ning selle käigus tapetakse kohaliku farmeri tütar. Äia heakskiidul asub neiu peig koos kaaslastega jõukku tapmise eesmärgil jälitama, saades omakorda kannule maakaitse ja korravalvejõud põhimõttekindla politseijuhi (Christopher Lee) käe all, kes omavolilist kättemaksu lubada ei saa. Jälitajad muutuvad omakorda jälitatavateks ning savannist saab verise võitluse tanner.
Nägin seda filmi lapsena YLE pealt ning jättis ikka üsna kustumatu mulje, rääkimata sellest, et just tänu sellele linaloole õppisin selgeks sõna albiino ja sain teada mida see tähendab. Tänapäeval võib-olla seda filmi enam ei näidatakski, sest kerged rassismisüüdistused on osavate korralike kriitikute poolt juba välja imetud, kuid mina ei peaks filmi liiga vääraks kujutluspildiks neegritest ning neegrite ja valgete suhetest. Lõpuks võtad ju lugu ikka rohkem kui üht Mustal Mandril toimunud seiklust kus mehised mehed kütivad halastuseta ülekäte läinud musti ning panevad vägivalla läbi piiri vägivallale mille vohamist paarkümmend aastat hiljem enam keegi takistada ei suutnud. 3/5
Aafrika.

2 comments:

Kober said...

Mis siis nagu nõrgaks jäi, et 6 ainult?

Trash said...

Aafrika manner nõuab väheke sellist mastaapsust ja eepilisust. Siin jäi taustadest hoolimata lugu väheke napiks, puudus üldpildis haarav SUUR seiklus ning toimus teatud situatsioonide lihtsustamine. Aga võiks ka 7 panna tegelikult.