Monday, April 18, 2011

War Party

War Party - Franc Roddam 1988

Aastal 1989 oli mul kinost lahkudes pisarad silmas. Kuidagi ei suutnud uskuda ülekohut mis tänapäeva USA-s põliselankele osaks saab ning ei olnud ennast valmistanud ette ka traagiliseks lõpuks mis tundus täiesti harukordne ühe meie kinodes jooksva j'änkimaa filmi kohta. Kakskümmend aastat hiljem pisarat silma ei tulnud ning kõik need nüansid mis selle fimi kommunistliku okupatsioonivalitsuse jaoks vastuvõetavaks tegid olid selged, kuid üsna nukker tunne jäi peale vaatamis ikkagi hingesoppi. Mõtlesin täna töölgi mitmeid kordi selle filmi peale ja leidsin, et noorena kogetud hingeline šokk oli asjakohane ning muutis mind õiges suunas paremaks inimeseks.
Reservaadi nõukogu võtab vastu otsuse korraldada muistse lahingu rekonstruktsioon, pakkuda turistidele vaatemängu mis peaks indiaanikogukonna jaoks raha sisse tooma. Noored tuulepead on aga tülli keeranud lähikonna redneck´idega ning US ratsaväe ning indiaanlaste näidiskokkupõrkes lastakse käiku ehtsad padrunid ning lüüakse tomahoogiga kolp sisse. Veretööst ehmunud indiaaninoored põgenevad südmuskohalt mägedesse ning kuni poliitikud situatsioonile rahumeelset lahendust otsivad, asuvad kohalikud põgenikku jälitama. Valged muutuvad taaskord kauboidest kättemaksu-posseks ning indiaaninoored elu ohverdavateks koersõduriteks.
Nüüd aastaid hiljem märkasin muidugi naiivseid kohti ning telefilmilikke momente, kuid lufgu sellest, et pealispinna all keevad samad tunded, punanahkade ning kahvanäguide vastandumine, köitis mind siiski. Isegi püütud pagana skalpeerimine valgete poolt oli sees, mida paremat ikka näidata sellest kui erinevas kultuuris elavad inimesed rez´i ääres ja sees. Film oli juurte leidmises, tahtmatult valgete poolt, kuid palju tugevama tunnetusega indiaaninoorte seas. Kurb film intsidendist mis vallandas sajandeid poliitilise korrektsuse alla maetud põlisomadusi. 3,5/5
Tänapäeva indiaanlased metsas sissielu veetmas.

4 comments:

Lauri said...

Seda tahaks isegi näha, veneaegsest kinosnäitamisest ma ei tea midagi, mingid kellad küll helisema ei hakanud.
Mis indiaanlased need muidu olid?

Kalmsten said...

ma tahan ka paremaks inimeseks saada ning hakkan torrentit otsima...
Lõuna või Põhja šajeenidel olid "koersõdurid" - ühesõnaga tollel variandil, keda suht täies laastus ära ei tapetud. Jätan endale õiguse ca 100% eksida.

Lauri said...

Jah, aga Milk Riveri asukoht viitaks hoopis Blackfeet-indiaanlastele.
Koersõdurid olid cheyenne'del jah. Ei tapetud neid kumbagi päris maha, tänapäeval on neid rohkem kui neid kunagi on olnud. Kusjuures ega indiaanlasi kunagi eriti palju polegi olnud, nii mõnigi kuulus verejanuline hõim koosnes hiilgeajal näiteks paarist tuhandest inimesest, naised-lapsed-vanurid kaasa arvatud.

Trash said...

Kasutasin sõna koersõdurid märgistamaks noort indiaanlast kes on läinud sõjateele.