Sunday, April 03, 2011

Afraid of the Dark

Afraid of the Dark - Mark Peploe 1991

Õndsal VHS-i ajal programmeerisin maki seda filmi lindistama ja läksin tööle. Koju saabudes avastasin vaatamise käigus aga suureks meelehärmiks, et videokasseti lint lõpes otsa pool tundi varem kui film ja nii jäigi see omalaadne thriller oma teadmata lõpuga mind aastateks kummitama. Muidugi läks ka filmi nimi meelest ning nii ma siis sisututvustusi sirvides otsisin seda lugu kuni lõpuks nüüd, aastat 12 hiljem, selle otsa lõpuks komistasin. Aga ei vaadanud kohe, sest olin kindel, et see film meeldiks kaasalegi ja nii ma teda paar kuud meelitasin, et tsekkaks seda kinolugu koos, kuni lõpuks lõin käega ja asusin ikka üksi teleka ette.
Vaikses linnaosas on toimunud šokeeriv kallaletung, pimedal naisel on habemenoaga silmnägu lõhki lõigatud. Noor perepoeg saadab oma pimeda ema vaegnägijatele mõeldud huviringi, kuulab väheke sealset keelepeksu ning asub siis igavusest ühe ringist lahkuva pimeda naise järel lonkima. Ja saab tunnistajaks järgmisele rünnakule ning peagi käib tänaval jutt, et juba kolmandat pimedat naist on rünnatud. Väike detektiiv asub ise asja uurima, jõudes peatselt naisi vigastava maniaki jälile.
Filmi võib vabalt jagada kahte ossa, sest poole pealt keeratakse seni kulgenud thriller täiesti pea peale. Pean silmas, et kohe nii täielikult, justkui mustvalge pilt muudetaks negatiiviks. Umbes selle momendi juures sai mul omal ajal lint otsa, just selle kõige põnevama koha peal, et hakkad mõtlema mis nüüd siis toimub, kuidas küll film hoopis teistmoodi edasi minema hakkab? Nüüd lõpuni vaadates tuli aga tõdeda, et vaatamata meisterlikult loodud õhkkonnale, lavastaja omapärasele lähenemisele ning tõsiselt puudutavale teemale, jäi lõpupool ikkagi algusest nõrgemaks. Puudus õige lõppakord ja põhjus kogu põnevuse kruttimiseks jäi lahjaks ega veennud mind piisavalt. Hea film aga oleksin meeleldi näinud sügava ja tumedalt ohtliku puudutamisele ka mingit valusat teravat põhjust. Korralik segu õudukast, põnevikust, fantaasiafilmist ning draamast. 3,5/5
Ühel vaiksel linnatänaval toimub julmi asju.

2 comments:

pytse said...

õndsal VHSi ajal panin ma ikka ööseks porri lindistama

Trash said...

Ma jälle vaatasin neid filme mida VCR oli päeva jooksul linti võtnud. Vahest oli ikka lausa 4 h säästurežiimiga lindistatud, vaatamist jagus.