Saturday, June 26, 2010

Red

Red - Chris Gore 1993
Ouch! - Chris Gore 1990

Vana hea trikk, kus helistad kõrtsmikule ning küsid, et kas Al Koholik, Mike Ocksmall või Cole Kutz on hetkel külaliste seas ning lased siis neid nimesid üle baari hõigata. Enne kui Bart Simpson sedalaadi huumorit harrastama hakkas, oli maailma tuntuim pilakõnede tegijad kaks Jersey kutti, John Elmo ja Jim Davidson, kelle poolt lindistatud telefonivestlusi kopeeriti kassetilt kassetile ning mängitati alati kui vaja hea tuju saavutada. Naljavendade õnnetuks ohvriks oli Tube Bar´i leti taga seisnud koha omanik Louis "Red" Deutsch, endine raskekaalu poksija kes huumorit ei mõistnud ning kuni oma surmani püüdis välja selgitada kes tema kulul kuid nalja heitis, pannes välja isegi rahasummasi kiusajani viiva informatsiooni eest. Käesoleva NY undergroundkino klassika esimene pool koosneski puhtalt mahamängitud lindist mille taustaks näidati fotoülesvõtteid baaris toimuvast. Kuna helistaja mainis, et tema sõber istub juba baaris, siis jäi mulje, et tegu on dokumentaalkaadritega kus peidetud kaameraga püüti kinni Red´i näoilmeid hetkel kui talle taas pilakõne baaritelefonile tuli. Lavastaja siiski vaid mängis seda taotluslikku tunnet tekitades ja poole pealt muutus fotoseeria mängufilmiks. Selgus, et piltidel hirmus vihast nägu väänanud barmen polegi kurikuulus Tube Bar´i Red ise, vaid hoopis näitleja Lawrence Tierney, mees kes mängis Marukoertes elatunud gängsterit. Minule oleks isiklikult see mockumentary stiil, kus taustalugusid mitte tundvat vaatajat dokumentaalsete kaadritega peibutatakse, rohkem istunud ning kuigi hiljem näidati korralikku sõltumatut odavkino, jäi lõpp ikkagi jõuliselt ehedale algusele alla. Kuid hea tükike New Yorki undergroundkultuuri, nii kino kui kuulsate lindistuste, oli teos igal juhul. Boonusena diskil olev Chris Gore´i koolitöö oli samuti fun, kuid Red´i tasemeni loomulikult ei küündinud. 4/5
"You Mother Fuckin' bum! When I catch you, I guarantee, dat every bone in your body, including your fingers will be broken!"

6 comments:

Lauri said...

Ma sellele Cole Kutz'ile ei saand pihta...

Trash said...

Cold Cuts. Kõik "nimed" ole tab mis naljakad.

Loe siit lisaks veel

Lauri said...

Ja mis see Cold Cuts veel peaks tähendama?

Trash said...

Cold cuts

Lauri said...

No ei ole ju kohe üldse naljakas

Trash said...

No ega see ei peagi olema. Naljakas on Red´i reageering kui taas taipab, et teda narritakse. Mis sõnu või väljendeid kasutatakse, pole oluline.

Mart Kalvet vast oleks originaalsemaid välja mõelnud, tüütas vahepeal analoogsete nimedega.