Thursday, June 22, 2006

V for Vendetta

V for Vendetta - James McTeigue 2005

Ei saa aru miks Alan Moore oma nime kasutamise seoses selle filmiga ära keelas. Muidugi oli The League of Extraordinary Gentlemen ikka jõhker sitt, kuid minu arust From Hell täitsa normaalne ja vaadatav. Samas on Moore muidugi nii eksentriline härrasmees, et ta tegude üle eriti imestada polegi. Koomiksid on kõik meisterklass omaette. V stsenaariumi kirjutasid Wachowski vennad, kes suletindiga pesid maha oma süü Maitrixi järjes näidatava Zioni reivi ja Revolutionsi eest. Mina andsin neile andeks, ärge ainult uuesti meelde tuletage. V koomiksit saan varsti lugeda, eks siis näeb paremini kui hästi käsikiri mugavdati, praegu kõlbas küll.Tegemist on arvatavasti Trubetsky ja ta jüngrite lemmikfilmiga. Anarhismi haisu ja märke oli tugevalt tunda, kuid ausalt, nii häiriv ei tundunudki. Sümboolika, ilma otsese poliitilise sõnumita ja V tegelaskuju lihtsalt kokku ei sobinud. V oli for vendetta ja see liin, nagu raudne selgroog, tegi filmist tugeva. Tuleviku kujutamine, nagu Gattacaski, oli õnneks tänapäeva elu sarnane. Igasuguse fantaasiamaailma loomine ka lähituleviku kujutamisel kukub tihti nõrk välja. Rumal oli vaid tuleviku riigijuhi ( John Hurti vastupidine roll oma Winston Smithile ) ja Hitleri paraleeli tõmbamine. Ega nüüd viieteist aastaga küll mingid pruunsärklased taas marssima hakka, arvatavasti tuli lollile puust ette teha ja punaseks värvida, et taipaks Chancellor Sutleris pesitsevat kurjust. Näidata seda Hitlerit ekploateerides on tänu tuhandele samalaadsele katsele juba mannetu. Tuleviku saatanlik riigipea oleks võinud natuke isikupärasem mees olla, originaalisust polnud grammi võrragi. V seevastu, kandes samas kogu aeg maski, kandis ette terve tunnete ampluaa nii jõuliselt, et väike Natalie Portman ( taas mõrvari õpilane ) jäi täitsa varju. Eks see tegelikult V show oligi, staare oli filmis teisigi, kuid Hugo Weaving oli liig ere oma sobivas kostüümis. Kõige parem oli aga hoopis see, et vaatamata kartustele, ei oldud movie lõppu suudetud ära rikkuda ja liiga seebiseks muuta. Kui lõppes olin kõigega rahul, kuna fantasy filmides ju loogikavigade üle viriseda ei tohi. He he !!! 4/5
Attack of the Clones.

3 comments:

Anonymous said...

kammisin blogi läbi. kole halb maitse on sul mõne kandi pealt. aga mitte sellest ei tahtnud ma kirjutada vaid hoopis mitmes kirjatükis läbikumanud homohirmust (ja teadupärast hirm põhjustab vaenu). saan aru et kõva häälega ja itsituste saatel välja öeldud konkreetne sõna lisab sammule kindlust. loodan et hirm hajub enne kui oled elus pandud valiku ette mis sunnib iseenda orientatsiooni painutama. tead küll, selline elu ja surma küsimus nagu Edmondil ette tuli. hoia kõva (:

Anonymous said...

ma ka ei salli mõnda inimest selle pärast, et ta homo on.
samas ei salli mõnda inimest seetõttu, et ta hetero on, homona oleks ta tunduvalt lihtsam ja värki.

mis see siis nagu ütleb minu kohta?

Trash said...

Aga miks neid pedesid siis mitte vihata? Nende pärast ju meie leiva, kütuse ja alkoholi hinda pidevalt tõstetaksegi. Kohe kui gay-pride 2007 lõppes, hakati kõiki hindu tõstma, vaid pime ei näe siin ilmselget sidet.