Sunday, January 02, 2011

High Tech Soul : The Creation of Techno Music

High Tech Soul: The Creation of Techno Music - Gary Bredow 2006

Vaatasin dokki, vajutasin aeg-ajalt pausinupule ning jooksin arvutisse, et netist äää ööö äää neid palasid mida filmis lasti. Hiljem siis hakkasin kuulama nii kurikuulsat kogumikku "Techno! The New Dance Sound Of Detroit" kui Juan Atkins´i, Wax Trax´i kui Metroplex´i asju ning ei jõudnud ära iomestada, et suurem osa lugudest mulle juba varasemast tuttavad. Eks vast ole raadiost seda Detroiti biiti lastud ja tantsulkalt kild kõrva jäänud, igal juhul nimesid nimetada ei oska, kuid lugusid teadsin küll. Detroit´i tecjhno-skene enda arengut aga mitte ja seetõttu oli käesolevat lühikest (veits üle tunni), kuid asjalikku ülevaadet väga huvitav vaadata.
Pakuti nii kõigile meeldivat läbilöögilugu, tutvustati tagasihoidlikke geeniusi, näidati tarku muusikamasinaid ning ei puudunud ka filmist filmi tegevad komponendid nagu traagika ja huumor. Viimast muide saab lisade hulgast veel kõvasti nautida, sest iga mees paistis paras lõuapoolik olema, samas aga ühe objektiivseks jääva dokumentaalfilmi sisse ju igat nalja panna ei sobi ja nii jäetigi paremad palad boonuste hulka pealkirja alla "piinlikud jutud". Või midagi sarnast. Lisade hulgas veel hulgaliselt head juttu, eriti äge oli professorihärra lõikamata intervjuu kus mees nagu kuulipildujast tulistas teadmisi Detroiti "hinge" kohta. Käesolev dokfilm oli mõnus armas kiitus oma kodulinnale. 4/5
Detroit technopolis.

12 comments:

Robi said...

Plastikman (Richie Hawtin), Dave Angel, Juan Atkins, Derrick May, Vince Watson, Ken Ishii, Terrence Dixon, Kevin Saundersson, "Silver Shadow", Richard Bartz, Laurent Garnier, Dj Hell, John Acquaviva ja "Fuse" (Richie Hawtin).

Põhi tegelased Detroit Tech arenduses :-D

Neid tüüpe on tegelt hea jälgida "X-Mix" videote järgi @ youtube.. Mul enamus VHS peal aga siiski hea vihje neile, kellel on huvi süvenedea Detroit Tecchi...

Trash said...

X-Mix´idest on muidugi ka bootleg-DVDsid, kuid ega minul jaksuu poleks neid vaadata, isegi kuulata võib-olla mitte. Tänks aga soovitamast.

Robi said...

Siin ka tüüpidest pilt mis tegin 2001 @ Winter Music Conference.

Kevin ja Derrick 4 Deck session.

http://i885.photobucket.com/albums/ac54/TetraMack/derrickNKevin.jpg

Trash said...

Peaksid plaate mängima aga hoopis räägivad üksteisele anekdoote. Laisad nagu ....

Robi said...

Hehe.. nad tegid niivici et Kevin mixis kokku 2 lugu ja crossfeidis selle Derrickile. Siis tema jälle vastas oma mixiga jne. Good stuff!

Trash said...

Hakkan just blogikirjutamise kõrvale Model 500 asju kuulama. Täitsa uudishimu kohe.

terminal313 said...

"Mad" Mike Banks ning James Pennington + mõttekaaslased URist on kõige tõsisemad vennad. Soovitan Penningtoni mixi artistinime 011 all: "Nocturbulous Behavior - The Mix". Tõsine technofuturism.
Robi nimetatud Terrence Dixon tegi 90ndate täiesti ulmelisi asju.
Bartz ja Hell ikka Saksa scene vennad, aga eks kunagi oli palju läbikäimist liinil Berliin-München-Detroit.

Trash said...

Uurin!

Model 500 on täitsa hea, selline EBM joon jookseb sees, kohe tuli techno ja EBM-i piiril kõlkuv Code Industry meelde.

terminal313 said...

Code Industry on huvitav vihje, tegin kohe Discogs'i lahti. Seal mh New Yorgi teeneka industrial/techno venna Adam X'i kommentaar, et CI oli Detroidist ning esimene must industrial punt. Esimese EP tegi Code Assault'i nime all Alan Oldhami leibelil, Jeff Millsi remixidega - ongi ring täis :-)

Trash said...

Seda, et CI on mustade meeste bänd ma teadsin aga, et Detroitit, tuli üllatusena.

Nende Young Men Coming To Power albumit ma kunagi täitsa vihkasin, kuna see oli debüüdist erinev. Nüüd kuulasin nii üle tosina aasta uuesti ja ka väga meeldis, kuid teistmoodi.

paranoica said...

detroit technost sattus hiljuti ette '96 arte thema sarjast "universal techno". su sisukirjelduse järgi tunduvad need 2 üsna sama rada kulgevat, samas kui huvi jätkub, tunniajane muusikadokk pole just piinav ajaviide.
vähemalt paar sõpra hakkasid klišee-ohhetama, et miks nad valel ajal vales kohas ikka sündisid.

mingi variant sest on lingil:
http://dai.ly/9fd0jm

Trash said...

Tänks lingi eest aga arvutist küll vaadata ei jaksa, otsin järsku leiam mujalt.