Monday, December 22, 2008

Jarhead

Anthony Swofford - Merijalkaväen mies: kertomus Persianlahden sodasta ja muista taisteluista
WSOY 2004

Olin lausa pahvik löödud millise inimlikkuse, siiruse, tundlikuse ja lähedusega oskas autor mälestusi sõjaväeelust paberile panna. Üdini aus pilk minevikule Lahesõjas, ei mingit heroilist ega individuaalset esilekergitamist, vaid pigem liikumine alla poole, kirjanik asetas ennast tavalise sõjaväes teeniva põmmpea tasemele ning tutvustas sõda rohujuuretasandilt, ehk läbi ühe tavasoldati silmade. Kindlasti üks aasta parimaid kirjanduselamusi - koomiline, põnev ja läbini humaanne. Ühe jarhead´i sõjakäik nii nagu see oli, lisaks lapsepõlvemälestused ning taustainformatsioon militaarmasinast.
Kirjanikuhärra ise.

4 comments:

Anonymous said...

Soovitan ka HBO 'Generation Killi'. On vändatud Rolling Stone ajakirjaniku Evan Wrighti samanimelise raamatu järgi. Wright sõitis Iraagi sõja alguses luurerühmaga kaasas... tõsiselt nauditav ning lähtudes oma sõjaväekogemusele siis nii mõnigi 'inimliku lolluse' juhtumid on üsnagi täppi minevad.

Trash said...

Tänud soovituse eest, otsisin veits ja paistab, et raamat on Helsingis müügil. Samuti leidsin soovituse
Nathaniel Fick´i raamatule One bullet away mis rääkivat samadel teemadel.
Eks uurin seda sarja ka, vast ilmub nordic varsti, 60 doltsiga ei tee küll meel osta või siis saan kellegi käest kusagilt.

paranoiadisco said...

See Generation Kill on täitsa vaadatav jah - ma nüüd ei tea, kas osta tasub aga rootslaste käest laenamist on kindlasti väärt.

Trash said...

No rootslased va võllaroad DVD-d ei laena. Samas aga olen soomes second handist neid hooaja box´e 20 euroga ostnud, pole just kallis.