Friday, June 15, 2007

Grizzly Man

Grizzly Man - Werner Herzog 2005

Herzogi mõtted dokumentaalfilme tehes on mulle alati väga ausad, otsekohesed ja arusaadavad tundunud, ning proovin alati kõiki ta filme näha ja võimaluse korral ka kommentaaririda kuulata. Grizzly Man´i nägemist ootasin kannatamatult, kuigi mõned Herzogi filmid on kodus vaatamatagi, nii ahvatlev tundus inimsööjate karude teema olevat. Sihtisin Helsingis isegi 16 eurost DVD-d ja tüütasin Opsi, et see oma grupivennalt küsiks aga lõpuks sain filmi laenuks hoopis loodushuviliselt töökaaslaselt kes oli ostnud kohaliku Acme reliisi. Kui film kodus oli algas üks jokutamine, ei enam polnud tuld takkus ega kiiret vaatamisega, vedeles teleka peal pea pool aastat enne kui otsustasin ära vaadata. Piinlik oli juba tütarlapse ees ka kes enam meil ei tööta aga on ikka paar korda läbi hüpanud, et oma DVD ära võtta. Nüüd lõpuks saan siis tagastada koos paari Tiibetist rääkiva dokfilmiga. Grisli mees oli ummikusse jooksnud alkohoolik Timothy Treadwell kes leidis uue elule suuna piinates oma ebameeldiva seltskonnaga Kodiaki saare pruunkarusid. Mees oli kõige homolikumalt käituv hetero maailmas, ajas suust meeletult imalat juttu, eputas diivalikult kaamera ees ja segas karusid nende igapäevatoimingutes. 13 aastat eraviisilist grislide "uurimist" ja "kaitsmist" muutsid loomad inimese vastu usalduslikuks, asi mis ühele karule aga kuidagi kasulik pole. Lõpuks ei kannatanud üks vana ja näljane isakaru mehe tembutamist enam välja, ning pistis ta nahka. Magustoiduks lasi karu veel heamaitsta Timothy girlfriendi hõrku lihaga ja proovis neile järgi tulnud helikopterijuhtigi kannikast näksata. Herzog andis väga hea pildi missiooni tundega ja äratuse saanud ameerika kesklassi jobust kes arvab end maailma naba olevat. Nii nagu evangelist jahub Jeesuse õpetussõnadest, laseb Timothy voolata hipilikul jutul karude salamaailmast kuhu temal on õnnestunud pilk heita. Herzog ise ütleb kainelt, et mingit karude maailma pole, lihtsalt ühed metsloomad ja ohtlikud kiskjad. Portreefilm mis annab ka mõnusa loodusdokumentaali tunde, hea nagu meistri teisedki tööd. Esmakordselt märkasin kui halvasti võib üks film tõlgitud olla, lausa alla algkooli taset võib julgelt öelda. Samas aga sai inglise keelt mitte oskav inimene tänu puudulikule tõlketööle alles filmi keskpaigas teada, et Tim ja ta girl karu poolt ära söödi. Seda mainiti küll juba filmi alul, kuid tõlk ei olnud viitsinud intervjueeritava lauset lõpuni tõlkida, oleks liiga keeruliseks läinud. Need 3-5 sõnalised lihtlaused pidid kõlbama küll. Oh seda Acmet ja neid tõlke. 4/5
Rebased olid nii nunnud!

4 comments:

Anonymous said...

tüübil ikka vedas, et teda varem lihtsalt nahka ei pandud. jobu. pesuehtne näide lollist ameerika nn karude kaitsjast. film ajas vihale. austa loodust.

Trash said...

Samamoodi käitus muide ka dr. Dian Fossey uurides gorillasid. Teda muidugi killisid salakütid aga mitte ei söönud majesteetlikud inimahvid. : )

J said...

Ma ikka võimalusel vaatan neid acme või dvd2002 või mõne muu eesti filmilevitusmeistri filme subtiitritega. Kui filme peaks olema jama, siis vähemalt tõlge pakub piisavalt meeleleahutust.

Mõnda paremat filmi vaadates olen aga jah, hambaid krigistanud ja viimaks subtiitrid välja lülitanud kui hea pala mõnitus ja vägistamine tõlkeeksperimenteerijate poolt üle taluvuse piiri läheb.

Trash said...

Nüüd ma pingutan ajusid, et kellelt see Acme DVD laenatud sai, endal mul seda igaljuhul ei ole.