Monday, June 11, 2007

The Story of Qiu Ju - Qiu Ju Goes to Court


Qiu Ju da guan si - Yimou Zhang 1992

Qui Ju on mu lemmik Zhang Yimou film. Lugu naisest kes asub südilt võitlema külavanema karistamise nimel kuna see lõi vigaseks ta abikaasa - pere toitja. Naine jookseb tütrega linnas kohtute, prokuratuuri ja miilitsajaoskondade vahet, peaasi, et vägivaldset külavanemat nuheldaks. Väikeses kinnises külaühiskonnas kus käsi peseb kätt ja naaber aitab naabrit aga ei saa oma vahel tülis olla, ning vaen unustatakse. Bürokraatiamasinat aga enam ei peata...
Filmitud kohati peidetud kaameraga ehtsas hiina külas ja väikelinnas, tehnika mis kümmekond aastat tagasi mulle tugeva mulje jättis ja pani aluse mu hiina realistlike olustikufilmide austusele. Kuigi Qui Ju ei paku midagi tsensoreid ärritavat, oli lihtsat hiina külaelu siiski põnev jälgida. Varasemad Yimou Zhang olid ilusad ja kunstilised, see aga kuidagi ehe ja vahetu. Mehe hilisemates töödes pole ma sellisele jõulisusele sattunud, väntab rohkem südamlikke kerge propaganda maiguga filmikesi ja eepilisi möögavõitlusi. Qui Ju lugu on jäänud minu jaoks aga väga eriliseks mälestuseks. Soovitan!

5 comments:

Unknown said...

Kule, kas see headeris olev pilt on tolles Jarmuschi filmist kus need vandid vanglas istusid?
Roberto Benigni tundsin ära ja siis koitis. Okupatsioonimuuseumi direktor ju kord kinkis mulle kord Jarmuschi kollektsiooni, mida ma usinalt vaatasin... Seda kah sai uuritud. Tom Waits oli ka seal, this guy rocks. :)

Unknown said...

Õigemini ei kinkinud, vaid laenas. :(
Ghost Dogi ma ei jõudnudki vaadata, ega eriti ei kahetse ka.

Trash said...

On jah sealt. Mul vist esimene ta film vaatamata aga muidu ikka nähtud kõik. Noorena vanemad filmid väga meeldisid, nüüd enam ei vaataks üle. Uuemad on olnud lihtsalt OK!

Ulmeguru said...

«Down by Law» on see film... Roberto tappis inimese, tappis piljardikuuliga nr. 8...

Trash said...

Vanglast põgenemise plaan oli filmis hea. : )