Thursday, November 17, 2011

Red State

Red State - Kevin Smith 2011

Red State on film mis teeb hunditeene Waco´s juhtunule, sest paratamatult on paralleel kerge tekkima. Valesüüdistustel (laste seksuaalne väärkohtlemine, vägistamised, ja ebaseaduslik relvade kasutamine ning nendega äritsemine) tuginedes püüdsid valitsusagendid tungida "Branch Davidians" usulahu kindlustatud hoonesse, kuid puhkes tulevahetus ning sellele järgnes pooleteist kuu pikkune piiramine mis päädis tormijooksu käigus hoone süütamisega. Valitsusel oli sama agenda, tappa tuli kõik hoones viibijad, et hilisemal kohtuprotsessil ei kerkiks esile tunnistajaid väidetega, et tegelikult ei tegeletud põhivoolust väheke enam kõrval seisvas usulahus millegi ebaseaduslikuga ja kõik süüdistused nende vastu on alusetud. Tugevalt kohalikke teksaslaste õiglustunnet riivanud rünnak ja sellele järgnenud veresaun oli ilmekas näide sellest kuidas riik võib oma kodanike õigusi jalge alla trampides nendega teha mis heaks peab - tappa, põletada ja sündmuste käiku võltsides diskrimineerida.
Red State näitab sama asja, aga vahega, et siinses filmis on usulahus tõesti hullud ja maniakid koos kes valmis jumala nimel tapma ning end ohverdama. Kaks pilti kattuvad aga üsna perfektselt ning kahjuks Red State määrib läbi filmis nähtud sekti poolt korda saadetud tapatööde Waco ohvrite mälestust, pannes inimesed pigem mõtlemas selles suunas, et kindlasti ka Wacos olid samalaadsed hullud koos. Kurb. 3/5
Tsiteerin veel killukese MNC mõttest: "...kui sa oled juba jõudnud röögatada, et "OMG , milline kuradima hea püant, raisk", siis on ikka meel mõru, kui mõned minutid hiljem selgitatakse, et: "Oh-ei, oh-ei , mis sa nüüd - ei ole üldse nii lahe..."

16 comments:

Malcolm said...

http://www.imdb.com/title/tt1235549/

Selle kõige juures saab huvitav olema, millise lähenemise too ekraniseering valib.

Kalmsten said...

Avan õllepudeli, läidan vesipiibu ja hakkan Waco:Rules of engagement-i vaatama. :)

Kalmsten said...

Kurt "Once in The Thing" Russell ja Sharon "Basicly Old" Stone - mul juba suht ükskõik mis lähenemise need 2011 aastal ilmuva filmi tegijad võtavad...

Trash said...

Tänks viite eest. Filmi arvatavasti vaatan, aga kiheledes ootama ei jää. :)

a said...

Ma ei näe küll ühtegi argumenti mis mind "Waco" perekonna poolele asetaks. Võibolla polnud küll hilisem meediakajastus kõige adekvaatsem, aga väita nagu nad oleksid olnud sellised ohutud arvamuseavaldajad on ka kerge liialdus.

Kalmsten said...

A
Kui "valitvus" läheb kuskil üle piiri ja sellest pasundatakse, siis sellega seoses tõuseb "kannatajapool" automaatselt rahva seas pühaku seisusesse.
Mina arvan praeguseni, et ühed käitusid valesti ja teised käitusid ka valesti - moos ja vaevalt, et käimasolev dokk mu arvamust muudab.

Trash said...

Üks abimees Waco (ja paikkonna meelelaadi ) mõistmisel on näiteks Jonathan Raban´i reisiraamat "Aher maa". Soovitan lugeda.

Trash said...

No jänkid ei mõista Lõuna elu. :)

Kalmsten said...

"Põhjast pole kunagi midagi head tulnud" ja "Lõuna tõuseb kord veel mutimullahunniku tasandile "....eks-ta-ole.

Malcolm said...

"Filmi arvatavasti vaatan, aga kiheledes ootama ei jää."

Absoluutselt sama meelt. "Waco: Rules of Engagement" on aga minu arvamust mööda üks tugevamaid dokumentaalfilme. Mainitud raamatu vastu tekkis samuti huvi.

Margus U said...

saad nii kindlalt väita, et kõik süüdistused olid alusetud ja nad olid kõige ilmsüütumad jumala lambukesed?

Trash said...

Muidugi! Kes vastu vaidleb on ajupestud robot.

suvila said...

Minu jaoks veidi liiga raske sisuga film.

Trash said...

Kahtlen.

kristjan said...

kuna ma usa lähiajalooga väga kursis pole, siis ei olnud ka antud looga tuttav. seega tuli (filmi seisukohalt) positiivse üllatusena, et kõik "kolm vahvat kepimeest" lõppkokkuvõttes ikkagi maha löödi. tavaliselt on kombeks ikka keegi alles jätta - "to tell the story"

muidu film nagu film ikka. pani veel mõtlema, et sektis on vist päris mõnus elada, kui tõesti kõike seda usud ja oma teguviisi õigeks pead. leib laual, katus peakohal ja keegi teine vastutab. käi ainult vahepeal pederaste sõimamas...

Trash said...

Tavaliselt tehakse sellistes usukogukondades ikka hirmsal määral tööd. Kolhoosi värk, kõik annavad panuse ühisesse ellu.