Monday, November 28, 2011

Many Wars Ago

Uomini contro - Francesco Rosi 1970

Easimene Maailmasõda, Austria-Itaalia rinne. Diviis on just teinud ohvriterohke taganemise strateegiliselt tähtsalt mäetipult, kui tund hiljem saabub käsk see taas tagasi vallutada. Koheselt see muidugi ei õnnestu ning sõdurid kaevavad end mäe jalamil masse, tehes aeg ajalt ohvriterikkaid väljatunge vaenlase positsioonide suunas. Inimhing ei maksa midagi ning vanakooli pöikpäine kindral saadab mehi järjest uutest ideepuhangutest kannustatuna selgesse surma. Distsipliin on A ja O ning samaväärne hulk kui sureb vaenlase kuulist, saadetakse ka reaalsust mitte tajuvate vanemate ohvitseride poolt mässukatsete, enesevigastamiste ning deserteerimiste pärast mahalaskmiskommando torude ette. Lihtne ja selge sõjafilm kust puudusid suured sõnad ja teod, sest lavastaja oli eelistanud ajaloolist täpsust ebarealistlikule kangelaslikkusele. Pilt rindelt. Suurepärane sõjadraama. 4/5
Alumisel pildil on itaalia armee salarelv, ehk Toleedo terasest raudrüüdega varustatud okastraadilõikajad kelle ülesanne oli vaenlase kuulipildujatule all ründavale väele tee vabastada.

4 comments:

Kober said...

Seda peaks täitsa piiluma...

Trash said...

Tee seda!

adi said...

Vaatasin siin mõnda aega tagasi ära terve posu WW1 teemalisi dokke ning olen suht veendunud, et mastaapsuselt ja vägivalduselt pole sellele sõjale konkurentsi.

Ongi vist paras aeg nüüd paar fiktiivset teemakohast filmi ka ära vaadata.

Trash said...

Koberi blogist leiad paar vihjet mis otsimisel abiks, aga vast sinusugune netihunt saan hakkama ilma nendetagi.