Wednesday, August 17, 2011

Treme - 1. season

Treme - Created by Eric Overmyer, David Simon 2010

Estconile sõites ning sealt tagasi tulles paljastati mulle autos suuri saladusi. Ei tea kas patustan nüüd, aga igal juhul ei suuda ma neid teadmisi vaid enese hoida jätta, süda ja mõistus mõlemad käsivad jagada. Asi nimelt selles, et enam ei pea ootama kuni mõni teleseriaal DVD-l ilmub, vaid seda on võimalik hoopis internetist alla tirida! Kujutate ette! Aga sellega veel head uudised ei lõppe. Nimelt on võimalik netist alla tõmmatud avi-le veel ka netist juurdekuuluvad subtiitrid leida (kohati koguni soomekeelsed, mõelge vaid!) ja oskajam mees suudab isegi pildi ja tiitrirea nii kokku panna, et saad kõrvetada failid DVD toorikule ning vaadata oma standalone mängijast justkui tavalist DVD-d, vaid boonused ja menüüd on puudu ning pilt väheke kehvem, aga mis sellest. Põhiline, et nüüdsel modernsel tehnikaajastul ei pea ootama kuni DVD müüki tuleb, sarjadega saab tutvuda juba varem. Imeline, kas pole? Lõpuks ometi on internetist ka mingit reaalset kasu, jõudsin ikka selle päeva lõpuks ära oodata.
Eelmises postituses Broadwalk Empire´i kohta jäi mainimata sarja poliitmahhinatsioone ning linnavalitsuse korruptsiooni kujutav sisu mis tänapäeval kõigile nii väga huvi pakub. The Wire sarjas oli vaat, et püstihoidvaks teljeks ja ka Treme´s võib leida momente mis viitavad valitsuses pesitsevatele sisemängudele kus kannatab taas ja alati väike inimene. Just neist väikestest sümpaatsetest inimestest olid David Simon ja Eric Overmyer sarja loonud, asetades nad situatsioonidesse kus elu tuleb pea nullist alustada maailmas (Katrina järgses New Orleansis Treme linnaosas) kus materiaalsete väärtused on hävinenud ning edasi minekuks maksab vaid sõprade ja kaaslaste toetus. Edasi aga tuleb minna ja sari demonstreeribki samme mida linnaosa elanikud võtavad, et ehitada uuesti üles nii oma isiklikud elud kui oma kallis linn.
Treme on paljuski traditsioonidest mis läbivad seriaali nii tegelaste jutus, käitumises, pidudes kui muusikas. Viimane on siduvaks teguriks kogu linna elanikkonna vahel, kõik teavad kohalikke populaarseid viise ning ei häbene kaasa laulda ega ka tantsusamme üles võtta. Traditsioonid ja muusika (kui traditsiooni elujõulisem osa) on Treme algus ning ots.
Minu jaoks isiklikult oli aga just muusika sarja ainust võõrastav osa. Väga subjektiivne arvamus, kuid mulle kohe üldse ei meeldi puhkpilliorkestrid, torust puhutud jazz ja funk ning sealne dixieland ega rhythm & blues. Enesele kõige lähemale julgem lasta brass-bändiga seostuvat Sabres of Paradise´i Wilmot´i videot nii, et mõistate kui kaugele minust jääb kogu Treme sarjas kõlanud muusika. Üks sarja põhiomadusi.
Muusika välistatud jääb järele teine ja tugevam sammas ning selleks on linna traditsioonid ning siin jagan vaid kiitust, sest hoolimata paraadidel nähtud statistide vähesusest, pakkus sari informatiivset ja rikastavat pilti linna värvikast elust ja selle elanikest. Ei mingit pinevaks keeramist läbi verevalamise või narkootikumide mida võiks The Wire´i tiimilt ju eeldada, vaid väga vahetu portree inimestest kes ei kanna hingesoppides süngeid saladusi ega varja sisemisi deemoneid vaid lihtsalt on sellised nagu on, ainsaks patuks mahamängitud raha või suhteväline juhuseks. Ei mingit keerukat tundeelu ega vussis suhteid, lihtsalt mitmed toredad inimesed Treme linnaosast.  Sõber Olger ütles, et teist sesooni vaatama hakates oli tunne justkui kohtuks vanade sõpradega ja samasuguse jällenägemisrõõmuga jään ka mina teist hooaega ootama. Ja tänu netile on kohtumine peatselt teoks saamas. Imedesajand, no ei jõua ära imestada. 4/5

4 comments:

Ralf said...

Eks sarjade uued osad tulevad tunnike pärast air'imist netti. ;)

Trash said...

No see pole enam tehniline ime vaid puhas nõidus ja must maagia.

Vabarnamees said...

"pilt väheke kehvem,"

Laon siis veel häid uudiseid letti! Kui tõmmata 720p resolutsioonis telesalvestis - ja miks ei peaks nii toimima? -, on pilt paremgi kui DVD peal, mis teatavasti vaid 480p-ni küündib.

Trash said...

See on juba liiga keeruline. Resolutsioonid ja revolutsioonid, pea hakkab valutama.