Wednesday, August 24, 2011

Meek's Cutoff

Meek's Cutoff - Kelly Reichardt 2010

Indiaanlased on ühed maailmaajaloo kõige vastikumad fašistid. Täielikud natsid, sest pole teist rahvust kes oleks nii visalt immigrante vihanud, võõrkultuuri vältinud ning hoidnud kinni oma juurtest. Multikulti tuli üle preeria hobuvankritega ja mida tegid nemad? Tapsid mehi, vägistasid naisi ning röövisid lapsi selle asemel, et end võõrast kultuurist rikastades neis assimileerima hakata. Jajah, ja immigrantide kultuurist võeti üle vaid need sobilikud positiivsed jooned nagu alkohol, tubakas ning tulirelvad, kuid välditi võimalikult palju muid multikulti hüvesid nagu religiooni rikkus, omapärased uued haigused ja positiivsus uue uhkema maailma ehitamisel. Natsipasad! Said lõpuks mis tahtsid!
Ühte sellist natsirajakat võib näha ka filmis. Selle asemel, et hädasolevatel külalistel kohe elu lilleks teha, luuras rahvuslane niisama põõsas ja oli nõus vaid ähvarduste eest uut naabrit aitama. Kultuuritus missugune! Ja siis ka veel vaatas kurja pilguga, kuigi koheselt oli selge, et külalised ookeani tagant on kenad inimesed kes tulnud talle uusi ja huvitavaid kombeid õpetama, et elu kirevam ning rikkam oleks.
Lihtsustatult võiks öelda, et ootasin püssist pauku. Kõigil postritel on Michelle Williams eestlaetavaga kedagi või midagi sihtimas ja eeldad, et kohe tuleb ka pauk. Aga ei tulnud. Kelly Reichardt on kuulsust kogunud filmitegijana kelle teostes mängib tähtsat osa loodus ning sinna paigutatud inimesed ning ka see western pakub just seda: kauneid kõledaid loodusvaateid ja gruppi inimesi keda rännuraskused iseloomude järgi jaotama asuvad.Teema oli huvitav, kuid liiga episoodiline, et lõpuks täit pilti Oregoni väljaränderetkest manada. Ajalooline akuraatsus kindlasti kohal, kuid liiga väikese episoodina, et minusugune history buff kõhu täis oleks saanud. Draamana lihtsalt nii toitev ei olnud. 3,5/5
Nats! Rassist!

2 comments:

kristjan said...

Lõpp oli küll veidi ootamatu (mis iseenesest ei ole halb); eeldasin esialgu midagi traditsioonilisemat. Aga eks see vist oligi point - kuidas usaldus ühelt isikult teisele nihkus.

Muidu ilus, veits nagu loodusfilmi vaataks. David Attenborough oleks võind ka vahepeal sõna sekka öelda...

Trash said...

Oleks võinud jah. Neil filmitegijatel pole ikka üldse fantaasiat ega huumorisoont.