Sunday, August 21, 2011

Stay

Stay - Marc Forster 2007

No mis lõpp! Tehakse valmis igati põnev film, thriller mis vaikselt hakkab sisse tooma sürreaalseid elemente, pakkudes alul tunnet, et miski on lihtsalt valesti, aga asudes siis vaatajat (ja tegelasi) järjest tugevamini hullumeelsuse kõidikutesse mässima. On ilus ja on põnev ja ootad huviga, et kuidas sellisest peeglitagusest maailmast välja tullakse. Kuidas osatakse vaatajale seletada, et mis tegelikult toimus, miks kõik oli nii veider ja ajuhaiglane. Ja siis seletuseks mingi suvaline kökats. No umbes selline tunne, et teed eriti müstilise veidra kinofilmi, ajad vaatajat mitu korda segadusse kruttides sellega pinget ja siis näitad lõpuks, et kõik see oli kellegi unenägu. Mees ärkab üles, peseb hambad, läheb tööle ja ongi film läbi. Ei ole vaja mingit nupukamat lahendust nagu näiteks Jacobs Ladderis, Masinistis või Kuuendas meeles leida, keera asju nii kirjuks ajunussiks kui tahad, sest sul on triumpäss vabandus valmis - see oli lihtsalt uni. Analoogse lükke teeb ka Marc Forster. Nõrk! Tunnen end peale tugevat põnevusesüsti lõpujurast petetuna. 3/5

6 comments:

Ralf said...

Tegelikult on Jacob's Ladderi lõpp teatud mõttes ka "oli lihtsalt uni".

Trash said...

Ega ma ausalt öeldes täpselt mäletagi. Arvasin, et eksperimentaalne grug oli mängus või mäletan valesti?

Ralf said...

JACOB'S LADDERI SPOILER!!:






Ta suri tegelikult Vietnamis ja kõik filmis toimunu oli tegelikult "afterlife" ja hallutsinatsioon. Droog omas nii palju tähtsust, et seda anti sõjas Jacobi rühmale ja üks ta kaaslastest pussitas teda, mistõttu ta suri.

Vabarnamees said...

Mõnusad jopskid te ikka olete!

Toppige spoilerihoiatuse taha nii mitu tühikut kui tahate, kommentaaride eelvaate plugin esilehe paremas servas võtab need naksti ära. Tänks et 21 aastat vana filmi minu jaoks ära rikkusite.

:)

Ralf said...

Bruce Willis on tegelikult vaim!

Trash said...

Assa kurat, või selline lõpp hoopis Jaakobuse redelil. No ütleme siis Jacobs Ladderui asemel The Others.