Monday, August 01, 2011

Harjunpää ja kiusantekijät

Matti Yrjänä Joensuu - Harjunpää ja kiusantekijät
Otava 2007

Viimati Soomes käies ostsin ka viimati ilmunud Harjunpää raamatu, kuid andsin selle sõber Laurile lugeda, sest paralleelselt sarja läbi võttes on tema minust kõvasti eespool ning jõuab enne lõpuni. Mina lõpetasin alles sarja kaheksanda raamatu, üks varasemast lugemata (Harjunpää ja heimolaiset) ning hilisematest hetkel veel kolm. Vaikselt liigun. Matti Yrjänä Joensuu on kirjanikuna järjest paremaks muutunud, iga raamat on sügavam ning puudutab eelmisest rohkem nii, lausa kurb tõdeda tõdeda, et kooli koghstusliku kirjanduse hulka kuulub soomes mehe esimene Harjunpää lugu ja mite mõni hilisematest. Mina arvan, et näiteks käesolev või "Politseiniku Poeg" oleksid "Mõrvaosakonna töötajast" miteid kordi sobilikum lugemismaterjal. Õpetlikum ja rohkem mõtlema panev.
Selline rida Harjunpää raamatuid on mu riiulil.

6 comments:

Lauri said...

Kohe saan ka "Kiusajad" läbi, siin ongi jäänud veel ainult "Armastuse nälg", "Pahan pappi" ja "Rautahuone"

Trash said...

No mul jäi Heimolaiset vahele ja Pahan pappi alles 4 aastat tagasi loetud, vast nii pea uuesti ei alusta.

Lauri said...

Ma praegu märkasin soomekeelse raamatu pealkaanel olevat reklaamlauset kus väidetakse, et inimesed kelle ainuke lootus on igasugu kraapimisega lotod ja loteriipiletid saavad Joensuu kaastunde osaliseks. Minu arust küll ei saanud, need kiusajad olid nii harukordsed värdjad, et mul neist küll mitte põrmugi kahju polnud, nad olid täiesti ise oma elu korraldanud.
Pealegi teame me Soome sotsiaalabist ja toimetulekutugedest enam kui piisavalt ja nuuksumine ähvardavast näljasurmast ja tänavale tõstmisest ei pea lihtsalt paika.

Trash said...

He he!

Aga sul on õigus, kahe lapsega ja kolmas tulekul ei saada keegi prügikasti taha.

Lauri said...

Läheks kolinal sotsiaalkorterisse, kommunaalkulud ja üür jääks kah omavalitsuse kanda ja herr Dödö elaks oma perega nagu kuninga kass. Jääks veel pappi ülegi kohalike samasugustega kulmakuppilas õlut lasta ja kuradi rikkureid kiruda

Trash said...

Leevi and the Leavigsil on ka mitmeid tekste, et kui töötuks, siis põhimõtteliselt jõkke või rongi alla.