Saturday, September 11, 2010

Filmiküsitlus - Aamen

Aamenit kuulsin esimest korda Epliku saates ja itsitsime siis töökaaslasega tema kaheksabitist black metalit kuulates pihku, et näe, poiss küünib küll sinna mustani välja aga pärist täpselt veel pihta ei pane. Paar nädalat hiljem nuiasin autorilt FaceBook´is võimalust alla laadida tervet debüütplaati (Lae alla /Download) ja veel mõned nädalad hiljem edastati see mulle veel ka käega katsutaval kujul. Tänan! Raadiost loo-paari kaupa kuulamine ei anna tegelikult mitte mingit ülevaadet plaadist, tundub täpselt selline noortemoekas "teeme meie ka" tekno, just piisavalt tehislikult naiivne ja lihtsakoeline. Plaadi kaupa aga selline punnitatud kergus kadus, jättes järgi hoopis ülimalt ladna käe ja muigel meelega sätitud elektroonika. Kuulasin ise seda silmadega netti uurides, ühe kõrvaga toa teises servas mängivat telkut peilides ja teisega Aameni muusikat tajudes ning umbes nii hajevil kujutan ka autorit ette seda tehes. Ei mingit higipull otsa ees, pea kuvarisse uppumas õiget heli otsimas, vaid hästi hea fiiliga, progenäppimisele vahele juustuvõikud kohviga, paar lolli videot YouTube´ist, torrentid sisse-välja, vahepeal taas tükike tööd käsiloleva looga ja siis kiire käik Delfi uudiseid lugema, kusjuures kusagilt avatud akende alt kosteb veel pidevalt veidra võõrama netiraadio järelkuulamisstriim. Tervel plaadil ei ole ühtegi momenti mis annaks märku tahtest meelega teha just sellist kodukootud moekat naiivpiiksu ja lihsat bitibiiti, kõik tundub olevat laisalt ja lõbusalt naturaalne ning loomulik. Vanad videomängud, noorukiea saksa tekno ning moodsate muusikasuundade paroodiatöötlused, kogu kraam on kokku keedetud heas autoripoolses huumoris ja eneseiroonias. Alul arvasin, et plaat sobibki vaid arvuti taga tsillimise taustaks, kuid CD-d sai ka töömürinas kuulatud ning pani end sealgi maksma. Aamenis on muna, ütles töökaaslane, see ju täitsa punk!

Nimi: Ivo "Eevo" Liidemaa
Bänd: Aamen, Headless Rebel Rooster, Six Sick Chicks
MySpace: Aamen
MySpace: Headless Rebel Rooster
Koduleht: Eevo on knockoo!!!
Koduleht: Aamen
LastFM: Six Sick Chicks
Download: Aamen - Koleidaskoop + covers

1. Millised filmid sulle muljet on avaldanud, ehk mis on sinu lemmikfilmid?

Esimesena meenub lapsena nähtud "Metsluiged" ehk eriti lõpu osa, kus kõige noorem vend luigena ära lendab päikese poole ja palub teistel mitte enda pärast muretseda.
"'Hukkunud Alpinisti' hotell" on mällu sööbinud oma müstilise seisundi loomisega aga eriti vist just Sven Grünbergi heliloomingu tõttu ja olen nõus Tõnis Kahuga, et Grünbergi "Ball" on kõigem lugu üldse.
Peale "Amélie" seanssi kinost väljudes oli maailm umbes sama helge kui võisin seda tajuda lapsena.
"Valentin" on film vahvast väikesest poisist ja tema seiklustest täiskasvanute keeruliseks mõeldud maailmas.
Siis on veel muljet avaldanud: Tarkovski ja Kaurismäki filmid; Monty Python'i täispikad; Nick Park'i plastiliinifilmid; Priit Pärna, Avo Paistiku, Rein Raamatu, Janno Põldma ja Heiki Ernitsa joonisfilmid; "Dead Man"; "Ghost Dog"; "Matrix"; "Fight Club"; "Dark City"; "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"; "Man on the Moon"; "Donnie Darko"; "Butterfly Effect"; "Harold and Maude"; "Wild Zero"; "Little Nicky"; "Last Days"; "Waking Life"; "Avatar" (3D); "Keskpäevane praam"; "Head Käed"; "Jan Uuspõld läheb Tartusse"; "Tulnukas"; jpt.

Telefilmidest ehk seriaalidest on läbi aegade enammeeldejäänud: "Veiks ja tambet", "Jälle See Jäpe", "IT Crowd", "Kreisiraadio", "Six Feet Under", "Fawlty Towers", "Monty Python", "Allo 'Allo!", "Space Ghost", "Käsnakalle", "Futurama", "The Simpsons", "Family Guy", "American Dad!", "South Park", "Beavis ja Butthead" ja nii mõnedki ehk veel.

2. Milline oli viimane meeldejääv filmielamus?

"7 Pounds" ja "Inglourious Basterds" (võib ka tõlkida kui: "Kuulsusetud Zohilapsed" ;) meenuvad viimati nähtutest.

3. Mis muusikat viimasel ajal kuulanud oled või julged soovitada?

Just avastasin tänu Nestor ja Morna saatele sellise laheda bändi nagu TEENAGE PANZERKORPS. Meenutab meie oma kadunud(?) Kwing Kunks'i.
Viimasel ajal kuulan ja rohkem raadiot ja ntx. Linaraadiot (ex-Snader) ja veel julgen soovitada
Novekta.avi't, viimast Rassakat ja uut Zorg'i.
Linaraadio
Snader
Novektaavi
Rassakas
Zorg

Tänan Ivo!
Kaader filmist Wild Zero.

2 comments: