Sunday, September 26, 2010

Exit Through the Gift Shop

Exit Through the Gift Shop - Banksy 2010

Me ükspäev naisega arutasime, et kas astuda Dan McCarthy prindiklubi liikmeks või mitte. Ühelt poolt on tegu graafikuga kelle tööd meile mõlemile meeldivad, teisalt aga taas tundus 350 dollarit aastase liikmemaksu eest liiga palju olevat, kuigi selle summa eest pakutakse aastas 12 tõmmist ja lisaks ühe unikaalse autoritöö ning sõidutatakse graafikalehed kullerteenusega neli korda aasta jooksul ukse taha. Esialgu jäi otsus lahtiseks. Õhtul Bansy filmi vaatama asudes oli McCarthy netilehti läbi sirvides meel kunstist nii kuumaks köetud, et sarnastel radadel liikuv dokumentaal tundus igati sobiliku õhtulõpetajana.
Dokk ei olnud tegelikult üldsegi nii meisterlik kui esmapilgul tundus. Dokis eneses näidatu ning kõne all olnud teemad olid väga huvitavad, kuid film ise kui töö mitte nii väga. Veider paradoks aga see tikkus mulle juba vaadate pähe ja järgmine päev hommikulauas kaasale kiiret ümberjutustust Banksy art-projektidest tehes, tajusin ma seda selgemini, et filmi enese oleks võinud sujuvamalt teha, jätta välja mitmed seigad Thierry Guetta elust ja näidata lavastaja enda loomingut ja autoripoolset lähenemist peategelasele, hulga rohkem.
Boonuste kallale asudes aga selgus, et Banksy oli niigi prantslase debüütnäituse ettevalmistamisest kaadreid välja jätnud ning tähtsaima lisana oli veerandtunnine lühidokk B-movie, ehk film Banksyst enesest. Ja ka 15 minuti jagu jutuks olnud dokumentaalfilmi "Life Remote Control", eks vaid seitsmendik originaalöist, kuna autori ja muude õiguste järgi ei ole pikemalt demonstreerimiseks luba. Boonused andsid filmi tundele küll juurde, kuid ikka jäi nagu midagi vajaka. 3,5/5

4 comments:

Ralf said...

Tõepoolest köitev dokk. Banksyst oleksin küll rohkem teada soovinud, kuid mis seal ikka.

Trash said...

No ma just lugesin, et see boonuste hulgas olev Banksy lühiodokk võib ka olla vaieldavate faktidega. Aga see ei oma nagu erilist tähtsust, sest ega mind ta elulugu huvita, vaid tööd.

kristjan said...

mulle jäi mulje, et see mr brainwash on väljamõeldud karakter ja banksy järjekordne trikk rahvale. umbes, et näidata, kui lühike maa on undergroundist kommertsialiseerumiseni jne. vihjeid sellele tundus üsna palju olevat.

Trash said...

Võib-olla siis kokkumäng? Lepe kahe mehe vahel.

Päris mõnus, he he!