Wednesday, July 05, 2006

The Road Taken

Seontaek - Ki-Seon Hong 2003

Kim Seon-myeong valis oma tee, tänu millele istus 45 aastat Lõuna-Korea vanglas kommunistliku tegevuse eest. Film rääkiski vanimast poliitilisest vangist, kes aastal 2000 vabastati ja sundsaadeti koos kuuekümne seltsimehega Põhja-Koreasse. Peale sõda oli lõunasse jäänud punaste ideoloogide kohalviibimine muutunud uuele valitsusele ohtlikuks. Kommud arreteeriti määramata tähtajaks ja saadeti vanglatesse, kus puna-rakud aktiivselt oma tegevust võimaluste piires jätkasid. Toetati seltsimehi söögi, riidevarustuse ja julgustava sõnaga. Lõhe kümmekond aastat kinni istunud meeste vahele lõi amnestia väljakuulutamine neile kes ütlevad lahti oma kommunistlikust minevikust. Valitsus lootis nimelt vabaneda kõigist poliitilistest vangidest, kuid vaid üksikud olid nõus kirjutama avalikku patukahetsuskirja ja seltsimehi reetma. Ülejäänute suhtes algas karm terrori aeg. Peksmised, näljutamised, lavastatud enesetapud ja külmaga piinamine, olid põhilised medikamendid kommunismi haiguse raviks. President Parki võimu lõpul hakkas olukord vaikselt paranema, toitlustus muutus normaalseks ja vange hakati ükshaaval vabastama.
Noored mehed on kommunismi võidus veel kindlad.
Film põhineb Kim Seon-myeong reaalsel vangla elul, kuid mõnedki kohad selles panevad mõtlema. Millegi pärast ei taha režissöör puutuda ta kommunistlikku tegevust, vaid on muutnud mehe ühtse Korea eest seisjaks. Ühinenud Korea Vabariik on paljude sealsete unistuseks ja tänu sellele muutub sm. Kim sümpaatsemaks tegelaseks, kui reaalne kommunistlik diversandi minevik tegelikult lubaks. Kriitikat saab ka kuulus Uus Julgeoleku Seadus mis lubab ohtlikke kurjategijaid määramatu aeg kinni hoida, andmata neile õigust tingimisi vabastusele. Valvurite ja kriminaalide vägivald jõuab ekraanile, kuid punaste hirmuteod jäävad filmist välja. Tean, et peale sõda jäi lõuna poolele gruppe, kes viisid läbi diversioone ja tapsid isegi külade kaupa inimesi. Tore on näha kuidas Korea filmitööstus proovib oma minevikku süüvida, kuid mulle jäi silma kohatine pinnapealsus. Võib-olla on süüdi mu isiklik viha kommunistide suhtes ja sellepärast nende üheülbaline heroiliseerimine tundub väär. Igal juhul tükike Korea ajalugu, millele filmi lõpus näidatavad originaal kaader Kim Seon-myeongi kohtumisest oma 94 aastase emaga veelgi traagika sügavust lisas.
Vanuritena unistatakse väljapääsemisest ja uue elu algusest. Aeg on andestada ja ise andeks paluda.
Korea retaili DVD lisana on lavastaja lühifilm arvutimängu friigist. Tundus huvitav kuid kahjuks ilma ingliskeelse subtiitri reata. Ka Making Off... tüüpi lisade vaatamisest tasuks loobuda, et mitte filmielamust rikkuda. Pole just eriti mõnus vaadata näitlejaid õgimas burgerit hetk enne kui peavad kehastuma külmunud ja nälginud poliitvangideks.Vanglafilm kus keegi saunas seepi maha ei pillanud. 3,5/5
Kohalik vangla shamaan kommunismi deemonit välja peletamas.

No comments: