Friday, March 20, 2009

Sauna

Sauna - Antti-Jussi Annila 2008

Antti-Jussi Annila eelviimane film Jade Warrior oli selline käkk, et kui oleksin Sauna puhul väheke tähelepanelikumalt lavastaja nime uurinud, oleks film kindlasti vaatamata jäänudki. Pöörasin aga hoopis tähelepanu seigale, et aastatetagusest kõmust mille järgi soomlased kavatsevad teha õudusfilmi Venemaal asuvast saunast ning sisuks kahe porost põmmpea viina ning kummituseküllased rännakud Karjala Autonoomses Rahvavabariigis, oli vormitud hoopis ajaloolise filmi raamidesse ning kantud ajas 400 aastat Kristuse sünnile lähemale, sundis Sauna projektist uuesti huvituma. Ajaloofilmi ja müstika seguna töötas teos suurepäraselt, kahjuks aga olid horroriga üsna kusised lood. Tegijad olid välja tulnud üsna omapärase ideega õudusfilmi atmosfääri loomisel, sest keset soid seisev küla ning selle ääres asuv "saun" olid tõesti kõheda auraga ning sinna sattunud mehed seda loomust mis kurja kaasa meelitab. Kahjuks aga jäi unikaalse mekiga võttepaik ja mõjuv ajastutaak tühjaks, sest polnud õiget lugu millega seda täita. Ega nüüd sisu puudunud aga see oli omapärasuse otsinguil nii haledalt punnitatud diibi panemine, et horrori austaja minus kohe kuidagi oma nälga rahuldatud ei saanud. Pigem sobib film teoloogiliseks arutlusteemaks või girlfriendiga kinos kohtingufilmina vaatamiseks, sest on natuke nagu kunstiline ja natuke filosofeeriv ning seda kõike kenas müstilises õhkkonnas. Mina aga oleksin eelistanud mõtlemisainet pakkuva filmi asemel verd, laipu ja karvast saatanat pakkuvat linalugu. Alul ju sellistele väljavaadetele vihjati aga lõpuks näidati Tarkovski Stalkeri nooremat äbarvenda. 2,5/5
Kirjakandja toob soosaarel asuvasse külla posu lembekirju.

5 comments:

Ra Ragnar Novod said...

Ajalooline taust oli tõesti hea, õudusest jäi vajaka, kuid lõpp kompenseeris minu arvates suuremad puudujäägid. Rain Tolk oli tõeline üllatus. Algul ei tundnud meest äragi, aga kõne reetis ära.

Trash said...

Mul tundus just lõpupoole toimuv üks jäme pigistamine, ei saanud sealt õiget sai ega sitta.

Ra Ragnar Novod said...

Tegelikult mulle räigelt meeldis see näotu, mustendava näoga sell jõe ääres, oli teine päris rõve. Poleks üldse midagi sellist oodanud, kuna õuduse poole pealt on film küllaltki tavaline, kui lõpustseen välja arvata.
Kuigi jah igamehe pattude lunastamise sauna idee läks lõpus metsa. Liiga ilmselgelt ja konarlikult kulges lõpus toimuv, kus patte kahetsev sõdalane ohverdab ennast teiste hüvanguks, kuid samas oli viimase päästetu vihma käest räästa alla sattumine meeldivalt ebatraditsiooniline.

Trash said...

Sa mees peaksid veits raha sebima ja Haapsalu õudkafestarile tulema! Tõsiselt ka! Eelmisel aastal oli Saun kavas, Tolk pidas isegi kõne enne seanssi.

Ra Ragnar Novod said...

Võiks küll. Praegused välja kuulutatud filmi pakuvad huvi ning prantsuse uue laine õudukatega oleks viimane aeg põhjalikumalt tutvust teha. Eriti kui esitatakse antud teemal ka dok, aga kahjuks langeb kirjand samale ajale. Päev varem vaevalt, aga võimalik et viimasel päeval, kui midagi head enam on üldse kavas. Eks näeb. Kusjuures Mutants olen näinud ja kirjutanud ka. Tehniliselt hea, sisuliselt nõtk.