Sunday, March 29, 2009

Testament

Testament - Lynne Littman 1983

Lugesin kusagilt, et Jaak Kilmi uus peatselt linastuv mängufilm "Disko ja tuumasõda" räägib okupatsiooniajal kasvanud laste aatompommihirmust. Selle hirmu jutuga põrkasin veel hiljuti kokku kui tuttav rääkis kuidas ta paaniliselt olevat kartnud tuumasõja puhkemist. Ei tea mis laps mina olin aga tuumahirmu ma igal juhul ei tundnud ning kogu see pommijutt jäi, vaatamata pidevatele tsiviilõppustele, kaugeks ja ebareaalseks. Muidugi sai marlimaskiga kooli keldrisse mindud, õppustel kanderaamiga viidavat haavatut mängitud ning hiljem kummiülikonnas ringi roomatud, kuid otsest seost ohuga minu pea seda kõike tehes ei seostanud. Lynne Littman´i Testament rääkis väikelinna hukkumisest peale seda kui Ühendriikidele on heidetud mitmed tuumapommid. Suurlinnad on hävinud ning üksikutes väikestes maakohtades on veel elu, kuid plahvatuse või lööklaine asemel murrab elusid seal radiatsioonitõbi. Ei teata mis täpselt juhtus, kas pommi heitsid venelased või hiinlased, püütakse lihtsalt katastroofile mitte mõelda ning vaikselt hääbudes oma igapäevase eluga edasi minna. Film oli liiga leebe. Ma tunnetasin küll selgelt kõiki pereema emotsioone seoses oma laste lõppemisega otse silme all ning jõuetust midagi muuta, kuid oleksin soovinud seda ka filmis näha. Tegu oli ju lõppude-lõpuks hoiatusfilmiga ja sõnum lihtsalt ei jõua pärale kui loobutakse karmi reaalsuse näitamisest ning arvatakse mõnigate surmade nentimisest piisavat. Nii jäigi filmi karmimaks kohaks koolieeliku verise kõhutõve näitamine, samas kui tegelikkuses oleks terve pere pidanud liigsete röntgenite tõttu verd higistama, kopsutükke köhima ning küüntega kehalt nahatükke lahti kraapima. Vaadatav hoiatusfilm, kuid brittide aasta hiljem valminud Threads oli sõnumi päraleviijana hulga mõjuvam. 2,5/5
Televiisor on jäänud tummaks.

4 comments:

Madis Udam said...

Ma mäletan hästi seda filmi või midagi sealt juurest. Sellal, kui õpilased kodudes hinde peale vatimarlisid õmblesid, ilmus Kesktelevisiooni ekraanile mingi mees, kes jutustas, et Nõukogude Liit ei alusta kunagi tuumasõda, aga kuna probleem on reaalne, siis on otsustatud seda filmi näidata (ja veel kord, et Liit ei alusta sõda, USA alustab).
Vot see mees ja tema jutt on meeles, ega filmist suur miskit ei meenu, peale paari episoodi. Mõni aasta hiljem näidati veteranide ühingu vagunkinos ka Paljasjalgset Geni. Propagnda töötas...

Trash said...

Gen´i sai ise ka lapsena nähtud ning nüüd oman paar aastat isegi DVD-d, kuid aega ja jõudu üle vaadata pole veel leidnud. Aga peab!

Colorado said...

Sa The Day After (1983) oled näinud? kui ei, siis vaata, märksa elavam, paanlisem ja rohkem tuumahirmu tekitavam, kui Testament.

Trash said...

Vaatan kui mahti saan. Sina aga ära jäta Threads´i vaatamata, see on karm ruudus.