Sunday, October 02, 2011

Rubicon

Rubicon - creator Jason Horwitch 2010

Lugupeetud ärimees saab märgi: neljalehelise ristikheina ning minutid hiljem sooritab enesetapu. Samal päeval avastab valitsuse heaks analüütikuna töötav peategelane omapärased paralleelid ristsõnades, nimelt on mitmes erinevas ajalehes analoogsete vastustega mõistatus ning nähes siin veidralt korduvat mustrit, pöörab ta kunstlikule fenomenile oma ülemuse tähelepanu. Viimane ei pea kokkulangevust millekski, kuid päev hiljem on mees surnud ning tema ameti pärinud analüütik asub oma tiimi päevatöö kõrvalt uurima endise bossi mõrva, teadmata veel, et niidid toovad ta tagasi oma enese igapäevatöö juurde.
Väga aeglaselt kulgev spioonaažithriller mis esimesena tuletas meelde kultusfilmi Kondori kolm päeva. Samalaadne riigiaparatuuri vaikne osakond mis ei peaks kellelegi silma ja kõrva jääma, kuid ometigi tegeletakse seal maailma mastaabis väga oluliste küsimustega, alates mõne ebasobiva isiku kõrvaldamisest kuni uue sõja alustamiseni. Kordi üle keskmise targemad inimesed loevad päevast päeva julgeolekuraporteid, töötavad läbi hiigelkogustes sisse tulevat informatsiooni analüüsivad oma leide, et avastada tulevasi potentsiaalseid ohte enne kui need riigile kahju võivad teha. Küsimus kerkib aga lõpuks õigete otsuste üle mis tehtud valeinformatsiooni põhjal. Ja isegi mitte valeinformatsiooni, vaid kunstlikult tekitatud "reaalseid juhtumeid" analüüsides kus maailma teises otsas läbiviidud erioperatsioonidega loodud tehissituatsioonid kallutavad analüütikute vahetut infol põhinevat tööd kellegi kolmanda poolt seatud eesmärgi suunas.
Minule tuli meelde Iraagi sõja põhjuseks toodud massihävitusrelvade olemasolu, fakt mis hiljem vääraks osutus. Mõelge nüüd nii, et massihävitusrelvade olemasolu ei mõelnud mingi ametnik neo-con´i meelitamiseks välja, vaid selle olemasolu kinnitasid luureandmetele põhinevalt mitmed erinevad analüütikud. Kõik toimis nagu protseduur ette näeb ainult, et analüüsimiseks antud materjal oli kallutatud sisaldades lavastuslikku infot mida oli ette söödetud pikema aja vältel. Otsus oli õige, materjal mille baasil otsus vastu võeti aga võltsing ja materjaliga töötav inimese seetõttu harateele viidud.
Rubicon tutvustas just selliste otsustega maadlevate analüütikute töötuba kus igapäevaste luureandmete vahel töötas pidevalt ka sisekontroll ja agendimänge mänginud veteranid manipuleerisid omakorda töötajate elusid. Sarja realistlikkuse kohta ma ei oska midagi öelda eeldades, et see oli tõsielul põhinevaga analoogne. Põnev oli igal juhul jada vaatamata sarja tõeliselt vaiksele kulgemisele nii, et tapmistest ja tagaajamistest tuleb suu puhtaks pühkida.
Kiidan samuti loodud karaktereid millest eredamalt tuleb esile varasem black-ops´i mees Kale Ingram, kuid sarja kulgedes saavad selgeks iga tegelase tugevused ja nõrkused, need kõige tavalisemad inimlikkused mis tõstavad sarja esile teistest riigiaparatuuri agendisarjadest kus silutud välimusega mehed mustas põmmutavad relvi ja päästavad igas osas USA pahade terroristide salasepitsustest. Sari on tagasihoidlik ja põnevus ühtmoodi draamapõhine kui konspiratsioonithrillerlik. Esialgu teist sesooni ei tule ning otsi kokku tõmmates jääb puudulikkus märgata, kuid põhisõnum saadi välja öelda ja see on, et halval informatsioonil alustades tehakse halbu otsuseid isegi väga tarkade inimeste poolt. 4/5
Siin ruumis võetakse vastu otsuseid mis võivad mõjutada igat inimest maailmas.

2 comments:

fushi said...

Täitsa põnev sari, tänud et tähelepanu juhtisid. Vaatasin kunagi treilerit aga sarja endani ei jõudnud, too pingutas tempoga nii üle kui üldse sai ja jättis totaka mulje.

Väga kahju et otsa sai, hea meelega oleks teist hooaega ka vaadanud. Ja noh, kui teine hooaeg veidi kindlam oleks olnud, siis poleks vist esimese hooaja viimane osa ka selline segapuder olnud. Aga parata pole enam midagi.

Trash said...

No loodame, et selliseid väikseid vaikseid seriaaliüllatajaid tuleb veelgi. Anna sa ka teada kui midagi põnevat silma-kõrva jääb.