Saturday, October 08, 2011

Viva Riva! - Papy

Viva Riva! - Djo Munga 2010
Papy - Djo Munga 2007

"The city is out of gas!" teatas trailer ning näitas Kinshasa bensiinijaamu kus autod kütust ootamas, pätipoisse kes voolikuga võõraste autode paakides viimast välja imevad ning mustaturu kauplejaid kes suure summa eest taas paagi täidavad. Peategelane oligi selline mustaturu õnnekütt kes pani Angoolast tuuri paarkümmend tünnitäit benssu ning lõi siis Kongo kütusekriisist kasu lõigates pealinna hooramajades ja ööklubides suuri summasid laiaks. Pill tuli muidugi pika ilu peale ning peagi olid endised bossid Angoolast kohal, paharetti vaja karistada ning kütus tagasi saada kas natuuras või rahadena.
Trailer lubas (vähemalt esimesed paarkümmend sekundit, kauem lihtsalt ei vaadanud) sotsiaalkriitilist põnevikku ning poole filmi jagu seda ka oli, näitas Kongo viletsat elujärge ja kõikjale levinud korruptsiooni. Riik tundus sitaauk isegi angoola palgamõrvarite silmadele, kes tundsid Kinshasas ilmselget ebamugavust. Filmi teine pool läks aga tavaliseks actioniks kus killerit ja juhuslikult kütuseärisse sattunud, püüdsid üksteisel nahka üle kõrvade tõmmata. Veidike meenutas neid Jamaica põnevikke kus gängsterid on coolid ja nende armukesed meeletud sekspommid.
Boonusena diskil olnud "Papy" oli väheke tõsisem film, rääkides aidsihaigest politseinikust kes nakatas nii oma naist kui arvatavasti veel mitmeid prostituute, kuid ometigi kõlbas selline reaalsel isikul põhinev karakter kohaliku HIV-teemalise õpetusfilmi jaoks. Natuke draamat ja natuke koomikat, paistab ikka, et see AIDS ei ole Kongos suur probleem, lahenevad nii mured kui saadakse võitu ka tõvest. 3/5
Bensiinisõjad Kongos.

No comments: