Friday, October 28, 2011

Lokis

Lokis - Janusz Majewski 1970

Mütoloogiahuvilisest vaimulik reisib 19. sajandi lõpupoole Vilniuse lähedal asuvasse mõisa, et tutvuda sealse raamatukogu haruldase teoloogilise traktaadiga. Peale noore mõisniku ja tema ema, elab häärberis veel ka viimase vaimuhaigust moodsate hüdroloogiliste meeteoditega raviv arst. Mehed mängivad kaarte, suitsetavad sigareid ja maitsevad starkat, samuti leitakse aega jahileminekuks ning naabruses elava kena preili külastamiseks. Vaimuliku jaoks selline lõbus sügis Leedumaal, väheke tööd raamatukogus ja ohtralt aega ümbruskonnaga tutvumiseks. Ja aega lahendada mõistatus, et miks on aadlidaam peale karuga kohtumist arust ära ning miks tema poeg aeg-ajalt elajale kohaselt käitub - püüab loomi ja ronib puude otsa.
Jumal tänatud, et veel mett ei lakkunud, sest see mida karu vaese naisega tegi, on juba filmi algusest saati selge ning, et poeg on väheke isasse, ei jäta mingeid kahtlusi. Ometi on see selline kahe otsaga asi ning õnneks nii ka jääb, sest üht saladust kohe paljastades, viib film mõtted hoopis teiste variantide suunas. Minule isiklikult sellised müstilise alatooniga ajastufilmid meeldivad ning ka see teos pakkus naudingut. Just selline mõnus sügis kolkamõisas, kerge "Kuningas Stahhi ajujahi" fiilinguga, kuid mitte nii mitmetasandiline lugu ja kui Stahhis oli lõpuks kõigele oma seletus, siis siin jäävad nõiad ja karud vaataja fantaasia hooleks. 3,5/5
Filmi alul heidetakse vagunikupees nalja, et brittide arvates asub Vilnius Põhjanabal ning selle linna tänavatel hulguvad jääkarud. Huumor missugune, aga samas võib geograafiatundmist teistelegi ette heita, sest filmi promoteks väidab, et tegevus toimub Vilniuse linna lähedal Eestis.

No comments: