Wednesday, October 19, 2011

Hey, Boo : Harper Lee and 'To Kill a Mockingbird'

Hey, Boo: Harper Lee and 'To Kill a Mockingbird' - Mary Murphy 2010

Mind on "Tappa laulurästas" raamatu puhul alati kummitanud üks asi. Nimelt tundub mulle hämar ning tagantjärgi tarkusena pakutud lõik, kus õpetaja räägib koolis lastele, et Hitler on paha. Aasta on siis 1934/35, tegevuspaigaks Alabama ning juba üks selge pilguga õpetajanna, kes vastupidiselt muule ameerika rahvale teab, et Hitler alustab peatselt maailmasõda ja käsib hävitada juute. Kristallkuulist tulevikku nägeval kolkalinna õpetajal on juba kevadel 1935 selge (või isegi sügis 1934), et kohe läheb lahti juutide kiusamine, kuigi esimesed suuremad juutide vastased väljastumised leiavad aset alles südasuvel kui kool kinni ja õpilastele seda kohe väga võimatu klassiruumis öelda. Muu ameerika vaatab huviga pealt kuidas Saksamaa, end jalule aitab, kuid üks rahva hulgast on rohkem informeeritud kui valitsus. Võimalik, et ta oli lugenud juutide ajalehti mis üsbna varakult alustasid Hitleri vastast kampaaniat, kuid vaevalt selline kitsa ringkonna propagandaüllitised Alabamasse Maycomb´i linna olid jõudnud. Raamat kirjutati aastatel 1957 kuni 1960 ja olen 99% kindel, et tegu on selle aja tõekspidamistega mis tahtlikult kanti 25 aastat varasemasse aega.
Dokumentaalfilmis kahjuks sellisele pisikesele, kuid minu jaoks tähtsale asjale midugi tähelepanu ei oldud pööratud, vaid selle asemel kiitsid kümned inimesed kooris nii raamatut kui filmi, jättes mulje dokki asemel hoopis pooleteisttunnisest reklaamfilmist. Vaid üks "negro" väitis, et tema raamatut lugeda ei tahtnud, sest teema oli niigi tuttav ja läbi selle eristus muudest intervjueeritavatest. Halb film, infot lõpuks sama palju kui raamatu tagumisel lehel kus pea alati lõik kirjaniku elust. 1,5/5
Boo Radley ja Scout.

12 comments:

Anonymous said...

Film on klassika, ülim tippteos, üks paremaid filme mis eales üles võetud.
Ja sina...
Mul lihtsalt pole sõnu.
Kui sa ei jaga filmidest, mis sa neist vaatad ja kirjutad.
või vaata ja lase oma ebaküpsel maitsel veel areneda ja siis alga kirjutamist.

Anonymous said...

Või on asi selles et vanades filmides, nagu see, ei näidata tissi ja sellest ka halb hinne?
No siis tea, et ei näidatagi!

Trash said...

Kui sa seda Harper Lee austaja tehtud dokfilmi nimetad klassikaks ja ülimaks toppteoseks, siis minu imestusel ei ole küll piire.

Anonymous said...

Kuule tegelt ma pean siin vabandama nüüd. Ma mõtlesin et jutt käib sellest asjast endast, st Kill a Mockingbirdi filmist. Sa kuradi kurat kuda ma nii loll saan olla.
Panen ennast vist põlema.

Trash said...

Ära põe! Saad pettumusel kohe taas kerkida lasta, sest olin filmile hindeks pannud vaid 6/10. :)

To Kill a Mockingbird

Anonymous said...

Pettumust ei tule. 6 on täiesti arenemisvõimelise inimese hinne. Ma hindan su hindamisvõime arengut siiski positiivselt.

Trash said...

Rõõm kuulda. Ainult, et mu hndamine käib väga kitsaste meeldimuste järgi. Näiteks kui Mockinbirdis oleks marutaudis koer proovinud kellegi jalga koinida, oleks automaatselt 9/10 kukkunud, sest sellised stseenid päästavad iga filmi. Või ki oleks näidatud gorillakostüümis meest, sest sellise tegelasega ei ole veel halba kino tehtud.

Metsavana said...

Alguses olid anonüümuse lahmimised isegi muigama panevad aga nüüd hakkab juba tüütama. Pool aastat käib iga teise posti juures ühesugune sama ving.

Sai täna MNCga arutatud, et pole mõlemad viitsinud su kommentaariumi pikemat aega lugeda just sihukeste sitturite pärast.

Miks sa neid kasutajaid ära ei bloki? On tegemist mõne su lähisugulase, venna või bossiga ?

Anonymous said...

Nutta tuleb selle peale.
Arutasin ka siin asja, ja mõtlesin et ma ka ei viitsi su kommentaariumi lugeda. Isegi kui sa uuele Twilightile 10 annad , ma ei tule lugema seda!!!
Ole seal üksi oma kümne punniga.

Anonymous said...

Ja MNC ja UB40 ka ei loe!!!
vot.

Trash said...

Ei hakka ma siin mingeid piiranguid seadma, spämmi enam ei tule ja pullivennad kannatab välja. Anonüümsed võiksid aga siiski ise mingi nime all kommima hakata, siis selgem neid eristada.

ints said...

Taas elagu ulme!