Tuesday, July 10, 2007

Pathfinder

Pathfinder - Marcus Nispel 2007

Nils Gaup lavastas kakskümmend aastat tagasi draama noorest lapi poisist kes juhib saagihimulised võõra hõimu liikmed hukatusse. Nimeks oli filmil Ofelas, ehk ingliskeeles Pathfinder ja selle viimase nime järgi teadsin seda ka mina. Kui mõned ajad tagasi jäi kusagilt kõrvu jutt, et Nils Gaup lavastab oma teosest ameerikas remake´i ei olnud ma üllatunud, seda juhtub viimasel ajal pidevalt ja tihti polegi tulemus halb. Filmi aga ei tulnud ega tulnud ja kui lõpuks Ops ütles, et pani minu jaoks DVD kõrvale ja tuletas meelde mis filmi uusversiooniga tegu on, läks mul meel koheselt rõõmsaks ja silm lõi särama. Ops aga lisas peagi, et plaadi võin endale jätta, tema viskaks sellise käki muidu kohe minema. Õhtul koju tulles lugesin veel lisaks Ralfi blogist mitte just kiitvat arvamust. Hea oli, et enam-vähem teadsin millist junni oodata on ja tänu sellele eelarvamuse poolt kasvatatud soomusele pidasin need sada minutit päris hästi vastu. Ops ja Ralf lootsid vist midagi paremat ja sellepärast tabaski pettumus neid valusalt otsekui hoop makku. Minul oli aga ausalt öeldes täitsa muhe vaadata, tirisin paraleeli Conani lugudega ja kõlbas küll. Film oli loomulikult halb ja üllatuse valmistas vaid ohtra graafilise vägivalla demonstreerimine. Kui löödi siis ikka verd pritsis, ning konditükke ja jäsemeid lendas. Kahju ainult et kõik need löömised, võitlused ja killimised nii viletsalt ja tuimalt lavastatud olid. Iga kokkupõrge oli sarnane: nüüd filmib kaamera paremalt küljelt, nüüd vasakult, siis alt üles ja lõpetame näidates ülalt kuidas mõõk pähe lajatab. Kuigi Nils Gaup kirjutas stsenaariumi, puudus asjal jume ja stoori oli võrreldes originaaliga liiga keeruliseks aetud. See mis lapi nõidade ja šamaanidega seotud oli ei sobinud karvavõrdki indiaani teadjameeste ja kommetega kokku. Pisikesest hõimutülist ja kümnekonna küti röövretkest oli proovitud paisutada pea tervet ameerika mandrit haarav viikingite konkista, verejanu millel polnud mingit loogilist põhjust ega otstarvet. Mõnikord võib lihtsam lugu paremini jutustatud olla kui keerukas ja seetõttu soovitan ikka vaadata ehedat kraami, ehk 1987 aasta eeskujuks olnud filmi. 2/5
Viikingeid oli kujutatud grotesksete monstrumitena ja minu arust seiklusfilmi see sobis.

7 comments:

opstops said...

imdb jääb mulje, et Nils ei olnud selle käkki kirjutamisega kuidagi seotud. Tema nimi mainitakse ainult selleks, et mitte saada ilmselget plagiaadi süüdistust.

Trash said...

Ah jah, ma ei viitsinud süüvida. Parandama ei hakka, eks su kommentaar rihi ise mõtted lugejail paika.

Unknown said...

Minu arust see kah remake ei ole, vaid mingil koomiksil põhinev hoopis. A jutuga olen täiesti nõus ja hinne ka sama. :-)

Anonymous said...

kui see film üles tuli ja ma sisukokkuvõtet lugesin oli kohe selge, et vaadata seda ei viitsi. väidetavast originaalist ei tea küll midagi. pildi järgi jääb mulje, et viikingite lemmiktööks on neid ehisraudrüüsid nikerdada. see nõuab üsnagi arenenud metallitöökunsti.

Trash said...

Rameke on kohe kindlasti, annan oma sõna. Koomiks on samuti väljas ja ilmumisaastaks 2006 ehk enne filmi, samas aga on mul tunne, et tegu on paraleeltoodetega, ehk nagu oli ka näiteks Constantine´i puhul. Promovad üksteist jne...

Ulmeguru said...

Kui Conan, siis tahan!!!

Trash said...

Ei ole Conan ja sa ei taha, usu mind!