Tuesday, July 10, 2007

The Great Global Warming Swindle

The Great Global Warming Swindle - Martin Durkin 2007

Kannan eneses säästlikku rohelist mõtteviisi ja sellepärast lased asjad mis mu käest läbi on käinud taas teiste käsutusse ringlema. Kõik mille ma netist saan, saadan ma netti tagasi ja nii oli ka selle skandaalse dokumentalisti Martin Durkin´i WAGtv´ile toodetud filmiga mis tänu fänreliisile on saanud custom DVD kuju. Retail peaks ilmuma millalgi augusti alul, kuid juba on valjut protesti selle diski reliisimise vastu kuulda ja teadlaste, ning professorite koleegium on saatnud palvekirja selle "väärõpetuse" rahva kätte sattumise ärahoimiseks. Nii nagu ärritas paljusid televaatajaid ja teadlasi filmis väljaöeldud ideed, nii vihastasid ka paljud kommenteerijad minu valiku üle just seda dokumentaalfilmi netis jagada. Kuid peale naeruvääristavate märkuste tekitas mu upload ka väikese debati, ning paljud olid rõõmsad võimaluse üle läheneda globaalse soojenemise teemale ka teisest vaatenurgast. Vaatluse alla võetakse mõned globaalsoojenemise dogmad, ning lähenetakse neile teise kandi pealt. Tõestatakse, et kliima soojeneb inimtegevusest, st. CO2 ja kasvuhooneefekti tekitamisest sõltumatult, ning maakera kõik tehased kokku ei suuda ka niipalju süsinikdioksiidi toota kui vulkaanid mis omakorda ei tooda niipalju kui loomad mis omakorda ei tooda niipalju kui kõdunevad taimed ja nii kuni ookeani planktonini välja. Ka seatakse kahtluse alla soojenemisega kaasnevad negatiivsed küljed, ning näidatakse, et sarnaseid soojenemisi on inimaja jooksul teisigi olnud. Keskajal aastast 1000 kuni 1300 valitses kogu maakeral hetkekeskmistest mitmeid pügalaid soojem aeg, Inglismaal kasvasid viinamarjad, ning kogu põhjapoolsem Euroopa elas saagirikkalt ja külluslikult. Dokumentaalfilmi huvitavam külg käsitles aga arenenud tööstusriikide lobbitööd kolmanda maailma industriaalse progressi peatamiseks, kasutades mõjutusvahendina kliimasoojenemist. Suurkorporatsioonid suretavad uute ja kõrgemate looduskaitse standarditega välja väikeettevõtteid, ning rõhuvad riikidele peale ebaefektiivseid päikesepatareidel ja tuulegeneraatoritel töötavat energiatarbimist. Päikese ja tuulega aga terasesulatus töökoda ülal ei pea, saadav energia kõlbab vaid pereelamus telekavaatamiseks ja lambipirni toitmiseks. Valusalt puudutab see aga just aafrika riike, kus fossiilidel põhinev energiatootmine päästaks inimelusid.
Dokfilmi teema oli tänu analoogsetele YLE pealt nähtud filmidele tuttav, kuid hea oli näha kõike ühe raami sisse haaratuna. Iga teema vajab kindlasti ka teist vaatevinklit, olgu see siis õige või väär, inimese silmaringi ja iseseisvat mõtlemisvõimet avardab see nagunii. Dogmade lõhkumine mulle meeldib ja see film saab isegi tänu vaieldavatele ja vassivatele faktidele täispunktid. 5/5

10 comments:

Ulmeguru said...

Ma pole ei ökohull, ega ka vandenõuteoreetik... sestap oli kosutav lugeda, et mõni inimene (antud juhul siis dokumentalist) püüab asju näha ka pisut teisest küljest...

Trash said...

Mul on sama fiil. Loodusäästlikus loomulikult aga mitte katastroofihüsteeria.

Anonymous said...

Masendav, kuidas iseenesest uudishimulikud ja angažeeritud inimesed viivad end mingi poliitilise teemaga kurssi põgusalt mõlema poole poppide esitlustega tutvudes ja selle põhjal otsustades kumba "poolt" nad usuvad (või kumba nad tahavad uskuda), uurimata mingilgi määral nende esitluste tausta ja tõsiseltvõetavust.

Kui te tunneksite veidigi IPCC liikmeid ja töömeetode, oleks sellest küllalt, et suhtuda mainitud dokumentaali äärmise skeptilisusega. Kui uuriksite dokumentaali ennast, saaksite kiiresti aru, et tegemist on propagandaga selle kõige halvemas, labasemas mõttes. Teadlased, kes seal esinevad, on kas ammu diskrediteeritud ja/või on nende lausungeid täielikult moonutatud.

Paar linki, ja neid leidub hulgaliselt veel:
http://www.jri.org.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=137&Itemid=83
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/story/0,,2032575,00.html
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Global_Warming_Swindle#Reception_and_criticism

Trash said...

Sa nomaad vist ei lugenudki teksti, vaid kukkusid kohe lahmima. Chill out man!

Anonymous said...

Lugesin küll teksti, sellepärast masendus tekkiski, ja ma olen väga maha rahunenud.

paranoiadisco said...

Arumaitaipa, miks ma, nomaad, sinu nime näen igalpool, kus vähegi mingite kliimamuutustest või vandenõuteooriatest juttu on. Mel Gibson oled vä?

Anonymous said...

minu jaoks on need kaks ise asja. loomulikult tuleks vähendada röögatus koguses sodi atmosfääri paiskamist ja hiina plastmass-sita tootmist. kas sel kõigel on ka mõju väidetava kliimamuutuse vastu, seda me ei tea, selle üle võib vaid teoretiseerida. kliima ei allu veel täielikult teaduse mõistmisele ja kliima on muutunud kogu aeg, ajastute lõikes. seda dokki vaataks muidu huviga.

Trash said...

Mõte on selles, et näha asju ka teiste ideede valguses ja mitte raiuda kogu aeg üht. Kas väär või õige ei oma tähtsust. See on juskui HOLOCAUSTI teemaga kus ohvrite arvu üle võib vaielda, kuid point on hoopis selles, et alla 6. miljonis ohvris kahtlemine on kriminaalselt karistatav. Kergelt sama fiil hakkab toimuma ka näiteks kliimasoojenemise teemat käsitledes.
No ütle nomaad kas sul endal polnud huvitav vaadata või kiristasid kogu filmi vältel vihaselt hambaid?

Anonymous said...

disco: Kahes tihti külastatavas kohas teemat märganud, ja seal ka sõna võtnud.

trash: Peamiselt oli kurb, teades kui paljudeni see film jõuab ja kuivõrd paljusid ta "eks mõlemal poolel on natuke õigus" suhtumises veenab, sest ma olen tegelikult ka tavaliselt seda tüüpi suhtumisega, aga kliimasoojenemine ei ole kahjuks seda tüüpi teema kus "tõde on kuskil keskel". Teaduslik konsensus on ikka väga selge ja uued andmed on aina murettekitavamad. Et hoida soojenemist alla kahe kraadi (kust alates võib alata pöördumatu positive feedback kiirendus), on vaja suuri muutusi, nii poliitilisi, majanduslikke kui ka moodsasse isiksusse puutuvaid. Ja üsna õudne on selle taustal näha kuidas nende muutuste tähtsus mutta tiritakse - nagu nende saavutamine niigi raske poleks.

Trash said...

Mina küll ei arva, et see film paljudeni jõuab, vähemalt mitte eestis kus tihti TV3 programmist kaugemale ei nähta. Võrreldes käesoleva filmi edu näiteks Al Core´i propagandavideoga on suhe umbes sama mis Moore´i Fahrenheit 9/11´i ja seda pilava vabariiklaste filmiga. Viimase nimigi ei tule mulle meelde nii, et taipad pointi?