Friday, July 27, 2007

Ex Drummer

Ex Drummer - Koen Mortier 2007

Ühel päeval lasevad keskealise kirjaniku ukse taga kella kolm omapärast tüüpi ja pakuvad peale sisse kutsumist ja õllega kostitamist välja idee, et kirjanikuhärra võiks nende bändi trumme taguma tulla. Nimelt oli peategelane kunagi kuulsas ansamblis enne raamatute kirjutamist trumme mänginud, ning veider seltskond pidas just teda oma bändile sobivaks liikmeks. Igavusest ja ideede nappusest tingituna mees nõustubki seiklusega belgia underground hardcore scenes, kus pekstakse õnnetuid abikaasasid, juhuslikke vastu sattuvaid naisi ja pedesid, nussitakse pakse eitesid ja haridusministri tütart, ning tiritakse täiest jõust narkootikume segamini õllega. Bändis on kitarristiks kurt mees, lauljaks pidurdamatu naistevihkajast psühhopaat ja bassi mängib vigase käega vaikne, ning ontlikult käituv homoseksuaal. Üdini küüniline inimpõlgurist ja teravast sotsiaalkriitikust kirjanik sobib teiste meeste sekka nagu valatult ja võtab peagi autoriteediga bändi juhtimise oma kätesse. Olles ise varaliselt kindlustatud, ning moraalselt teistest üle jääb mees siiski justkui toimuva kõrvaltvaatajaks ja tema hilisem sekkumine kaaslaste ellu on uuriva teadlase püüd muutusi käima panna. Muutused aga sündisid juba garage rock´i vihaseim pundi, keskealistest ajuinvaliididest koosnev The Feminists´i kokkupanemisega. Oodatud kerglase komöödia asemel oli hoopis nihilistlik karm sotsiaaldraama kus armu ei anta. Oma osa saavad nii narkoprobleemid, töötu abiraha süsteem, immigratsiooni poliitika ja ka feministid ning homoseksualistid. Kõike seda trööstitut väiklast maailma, väiklast avara underground kultuuri sees olevana on kujutatud mõnusas pulp võtmes mis vägisi tekitavad koomilise mulje tõsisele filmile. Siia selline mängimine sobis imehästi aidates sõnumil paremini pärale jõuda. Karmid on mehed filmis ja karm on nende elu, näiteks laulja kõnnib ja magab oma kodus laes, nii karm vennike on. Väga karm film mis on jõudnud juba belgias ja hollandis furoori tekitada, ning kindlasti rändab läbi kõik selle aasta filmifestivalid. Punk rock otse südamesse ja armu ei anta, suurepärane inteligentne draama. 5/5
Endine trummar.

3 comments:

Anonymous said...

Küsimus: Kas DVD versioonile annab kuskilt lisaks hollandi ja prantsuskeelstele subtiitritele ka inglise omad külge pookida?

Anonymous said...

Hmmm, hollandikeelse menüü all olid täiesti ka ingliskeelsed subtiitrid olemas. Kobapeale vaatasin:)

Trash said...

On mitmeid progesid millega saab ka subtiitrirea lisada aga minu jaoks on need veel päris keerukad teemad. Eng sub on ikka tavaliselt olemas.