Wednesday, July 13, 2011

13 Assassins

Jûsan-nin no shikaku - Takashi Miike 2010

Kõik kohalikud filmispetsialistid on sellele kinoloole oma heakskiitva hinnangu andnud ning ega ole kitsi ka mina. Kuidas saakski teisiti sellise filmi puhul kus taimerinuppu näppides avastad suure lahingu eel , et lõpuni on jäänud 52 minutit ning jõuad juba peas arvata, et ega see üks kokkupõrge saa ometigi nii kaua kesta, kui ometigi just nii on. 13 meest loosungi all "Total Massacre" (arvatavasti jaapani keeles veits teise kõlaga, kuid tiiter ütlas sedasi) veristamas vastaste väge ja niimoodi 52 minutit järjest ilma, et hetkekski igav hakkab. Olgu, võtame lõputiitrite 5 minti veel maha, aga lõpuks jääb ju järele ikka vähemalt kolmveerand tundi samuraimöllu.
Negatiivsetest külgedest ka natuke, et ikka endast tarka muljet jätta. Suurim häirivus oli palgamõrvarite poolt käeulatusse jäetud uute teravate mõõkade harv kasutus, terve linn oli neid täis topitud, kuid lõpuks näitas vaid ühte meest kambas kes käe uue ihutud tera järele sirutas. Roningaist on aga nähtud, et lahingusse minnes tapad vähemalt iga järgmised viis vastast uue katanaga mis peagi taas oma teravuse lõikerelvana minetab.
Samuti ei meeldinud mulle stseen kus paljas jäsemeteta naine sitika moodi maas vingerdas, sest see kuulub rohkem exploitationkino juurde ja film ise oli selle kohani just püüdnud vastupidist muljet jätta, peitnud verd ja goret. Ja ei kiida heaks ka katusteni purskuvat veregeisrit kui üks mees lõhkepommi peale pikutama heidab, kehvas arvutianimatsioonis möirahärgi ega hi-hi-hi anaalstseeni. Miike ei pea ju alati miikelik olema, pole vaja iga kord pitsatit alla panna.
Alul tundus liiga lihtne toshiromifuneliku karakteri sisse toomine, kuid kui rada asuti üsna samamoodi edasi sammuma, siis mõistsin, et ideevarguse asemel hoopis tehakse kummardus vanameister Kurosawa ees ja meel läks rõõmsaks. Kokkuvõttes mõnus pulp-põnevik jaapanist kus algul hoitakse end vaos ja tehakse kummardusi ning hiljem lastakse relvadel rääkida, raiutakse rinnakorve lahti ning tõmmatakse piigiga soolikaid tänavale. Meelelahutus kahe ja poletunnises samuiraiactioni vormis, lisaks klassikaline kindlusekaitse liin. 4/5
TOTAL MASSACRE!

6 comments:

Vabarnamees said...

Siiralt tänan, et need rämedad kohad ära spoilisid, jälle üks ebameeldiv üllatus vaatamisel vähem. Õigemini võib rahulikult vaatamatagi jätta.

Anonymous said...

See nii lihtne film, et seal polegi mikdagi spoilida. Võta parem tsilli-villi, mine suvitama nagu mina seda tegin.

Trash

Vabarnamees said...

Iga päev, Trash, iga päev.

Trash said...

Mul pole ka suvitamine enam kõige mõnusam, ilm vihmane ja külmkapini 200 meetrit.

Lauri said...

Lähen täna linna peale jooma

Anonymous said...

hollikas termikas täna???