Thursday, July 07, 2011

Legend of King Naresuan - Kingdom of War

Naresuan - Chatrichalerm Yukol 2007
Tamnaan somdet phra Naresuan maharat: Phaak prakaat itsaraphaap - Chatrichalerm Yukol 2007

Vaagisin just mõned nädalad tagasi, et kas hakata The Legend of Suriyothai pikemat televersiooni vaatama või mitte, ühalt nagu suur lemmik, aga samas ei tundunud jaksu pikema versiooni jaoks olevat. Ja siis saabus Prints Naresuan´i english subbed versioon ja ma mõtlesin taas, et kas vaadata enne Suriyothai´d mis on käesoleva linaloo eellugu või hüpata kohe Naresuan´i kallale ja lõpuks valisin viimase, sest tegu ühe mu viimase kolme aasta oodatuima linalooga mille inglise tiitritega DVD-d andis tõesti kaua oodata kuni Magnolia lõpuks õigused ostis ning diski väljastas. Ja kohe täispikas, ehk väheke üle viie tunni kestvas niinimetatud televersioonis.
Cut versioon oleks tegelikult üsna teretulnud olnud. Film oli jagatud kahele diskile millest esimene osa venis nagu tatt ja oli hiiglama igav,  keskendudes noore printsi poisikesepõlvele. Näidati Birma ja Thai pisikeste kuningriikide omavahelisi suhteid, kuid lõpuks oleks vaataja ka ilma taustateadmisteta aru saanud mis toimub diskil number 2. Ütleme nii, et esimesel plaadil toimuva võite vabalt vahele jätta, te ei kaota mitte midagi, võidate aga 145 minutit oma ajast.
Kogu möll ja põnevus toimus teises osas, siin saab näha nii laiahaardelisi lahinguid kui ka armsat romantikat, siin on kõik see mis ajaloolises filmis huvi võib pakkuda. On need tüüpilised thai sõdalased kel juuksed turris, vuntsiotsad üles keeratud, tätoveeringutega kaetud rind paljas, mõlemas käes mõõk või kirves ning elu uhmavalt kibe soov pääseda lahingusse. On ohverdusi ja kangelassurmasid, on palja tagumikuga birma talupoegi puust odaga ja täies turvises portugali palgasõdureid ning otse loomulikult on kartmatuid siiami väepealikke. On isegi samuraisid ja üks mustanahaline väepealik kes pole mitte kohustusliku neegri korras filmi sattunud, vaid kannab endas ühe anekdootliku rahvapärimuse ainest.
Suriyothai´ga järjelugu siiski võrrelda ei saa, napib üldisest haaravusest ja mõõtmest. Lugu on liiga lihtne, romantika lapsik ja pealiskaudne ning sõjaelevantide kasutus minimaalne, kuigi neid kuninglikke "tanke" kasutati sel ajal lahingutegevuses ohtrasti. On viisakalt ja kenasti tehtud film, kuid eellooga samale pulgale ei lähe. Ja esimese osa filmist võiks üldse lõigata tunni pikkuseks, siis saaks kokku kena neljatunnise eepose ja rohkem pole vaja. Hinne antud disk 2 järgi. 3,5/5
Umbes samal ajal kui film Tais linastus, toodi mulle sealt kingiks ka linaloo temaatikaga kohvikruus mis siiani mu lemmik mukki.Fotokat pole kodus, muidu teeks isegi blogi jaoks pildi.

No comments: