Tuesday, June 28, 2011

The Yellow Sea

Hwanghae - Hong-jin Na 2010

Hiinas P-Korea piiriäärses korealastega asustatud linnas elav taksojuht võttis laenu, et saata kaasa Lõuna-Koreasse tööle. Naise rahasaadetised peagi lõppevad ning kaasast enesest ei ole samuti kuulda. Klatšijutte hakkab liikuma, et naine uue ja parema mehe leidnud ning vaene mees kannatab, joob ja mängib rahasid maha, selle asemel, et võetud võlga tasuda. Linna allilmaboss kutsub tüübi kohvile ning pakub diili, mingu mees naist otsima ja võlg kustutatakse samuti, kuid vastuteenena tuleb tappa sealne ärimees. Häda ajab härja kaevu ning peagi leiab taksojuht on ohvri maja ümber varitsemas, aega pere ja mõrvaasjade ajamiseks on antud täpselt nädala jagu.
The Chaseriga debüteerinud Hong-jin Na uus film oli isegi kivikõvast esiktööst parem. Ma ei räägi praegu mingitest uudsetest lähenemistest ega originaalsetest nüketest, vaid sellest vanast heast korea thrillerist mis mind aastyaid tagasi köitis. Kõik on varem olnud, kõike on vaatajad varem näinud, kuid lavastaja oskas selle taas nii kuradi hästi ette serveerida, et vahtisin suu ammuli, ila vaikselt tilkumas. HK action mis transformeerus aastaid hiljem Korea actioniks ja nüüd taas väga elujõuliselt esil kõigi oma heroiliste veriste surmade, "üks mees haamriga koridori puhtaks peksmas" momentidega ning pisarat silmanurka toova traagikaga.
Minu jaoks tugeva emotsiooniga linalugu, ei hakanud isegi midagi muud õhtul peale vaatama, sest tundus hea ühe väärt krimithrilleriga lõpetada. Miinused vaid kohatise liigkiire montaaži eest mis rikkusid tagaajamiskohtade nauditavust, pea siis iga sekundi järel lõiget tegema, liikumise intensiivsust saab ka teisiti vaatajani tuua. Muidu aga pöidlad püsti, üle mitme aasta taas üks vana hea korea verine põnevik. 4,5/5
Hit gone wrong.

18 comments:

fushi said...

No korea triller on minu jaoks umbes sama magusa kõlaga kui sinu jaoks hiina kummituskomöödia. Kohe vaatamisele!

Trash said...

Loodan, et meeldib.

Unustasin mainida, et mulle filmis ei meeldinud veel ka autodega tagaajamised mis on IMO nii aegunud põnevuse hoidmise lüke. Samas oli seda muidugi vähe, film ise 2,5 tundi, motoactionit vaevalt 5 minti.

fushi said...

Suhtun neisse samasuguse põlgusega nagu "musistseenidesse".

Paraku selgub, et minu meelepärases formaadis ei ole seda filmi veel subtiitritega saadaval, nii et ootan veidi. Ühtlasi loen ma, et on mingi theatrical cut ja director's cut, ning viimane olevat hoopis lühem. Huvitav.

Trash said...

Ma vaatasin seda 156 minutilist versiooni ja oli paras. Tavaliselt tundub korea film alati liiga pikk aga seekord oli küll, et kui taimerit klõpsasin ja nägin, et 40 minti veel, siis läks tuju heaks. Formaadiks oli custom subbed DVD. Võib-olla tasub õiget subbakad oodata, sest sildid ja visiitkaaryide tekst oli tõlkimata. Mitte nüüd, et miski arusaamatuks läbi selle jääb aga ikkagi.

fushi said...

Technical Information
Runtime 2:20:00

Mingi selline versioon on, ma ka nüüd ei tea kumb. Aga subtiitrid on ka olemas, nii et läheb loosi. Mingi päris lokaliseeritud versioon on alles poole aasta kaugusel ma kardan.

Trash said...

156 m. 40 sec.

Kontrollisin enda versiooni.

15 minti on nagunii lobast lõigatud, mitte actionist.

Ralf said...

Muideks Trashi suure lemmiku The Towni kinoversioonis on just vähem actionit kui director's cutis, kuna ohverdada tuli kas see või dialoog ja Affleck otsustas esimese kasuks.

Yellow Sea'd kavatsen isegi vaadata, täitsa meeldima on hakanud need Korea thrillerid.

Ralf said...

Fushi: ma leidsin küll kohe ropsuga 2h 36min versiooni koos subtiitritega, source - DVD9.

Ralf said...

Piltidega võrdlus tavaversiooni ja sellest 16 min lühema international cut'i vahel

fushi said...

Eks see üks avalik saladus ole, et ma vaatan enamjaolt noid BluRay'dest tehtud 720p ja 1080p rippe.


Thx selle lingi eest, Ralf. Mul on too Director's Cut, aga see ei tundu eriline probleem olevat vist. Täna õhtul saab ära vaadatud, ma usun.

kristjan said...

was cool; eriti muhe karakter oli see prillidega maagängster. mõistis nalja ja puha..

Trash said...

Kurat, ma mäletagi ühtegi prillidega gängsterit. Sa mõtled sedasama hiine-korealasest habemega jõmmi või kes kirvega ringi jooksis?

bunsen_lamp said...

Alguses oli köik bueno. Selle ajani kus tüüp politsei eest pögenema hakkas oli vaat et parim film üldse. Aga siis hakkas kiiva keerama, mingid suvalised üksteisega sarnased tegelased hakkasid sahmerdama, nii et löpuks ei saanud enam üldse aru, mis toimub. Ma näiteks mõtlesin pärast et mispärast see ärimees siis ikka maha löödi? Kurat seda teab. Ja veel, need L.-Korea sellid olid sellised pehmed tolgused vörreldes Hiina patsaanidega. Hiina tüüp peksis palgamörvarid kah näritud kondiga laiali. Vöi siis need Korea politsei siidikäpad, bähh.

Trash said...

Mis täpselt mõrva taga oli, jäi m inulegi selgusetuks, kuigi keldris pinniti tooli külge seotud mehelt see välja. Korea politseiliin ei viinud jah kuhugi aga eks see oligi nii kõrvaljooksvana mõeldud.

kristjan said...

jep jep, kirve- ja kondimees. väga lahe vana :)

Trash said...

Jajah, mul tuli ka meelde, et tal olid päikeseprillid. Alul mõtlesin, et pead silmas mingit suva prillidega tüüpi.

Margus. said...

kuidas korea filmides pinevusega on? on sihuke slowburn ja pinge kerib või on asiaadid liiga humoorikad oma plädistamise ja multifilmilike liigutustega?

Trash said...

Multifilmilikkust ja grimassitamist siin ei olnud, see korea otseste komöödiate pärusmaa.