Sunday, June 26, 2011

Medium Cool

Medium Cool - Haskell Wexler 1969

Filmi trailer on paljusõnav, ehk jagab koheselt kahte lehte need kellele see linalugu võiks meeldida ja kes siit enese jaoks midagi ei leia. Vanasti oligi see traileri ülesandeks ning seekord sai tutvustav klipike sellega kenasti hakkama. Mitte, et ma nüüd trailerit varem oleks vaadanud, ikka boonuste hulgast ja peale filmi nagu mul kombeks, kuid ei suuda kiitust jagamata jätta heale tööle. Igal juhul kui keegi mõtleb, et kas see on tema jaoks, siis vaadaku trailerit kus sirgelt pildis, et hakatakse näitama poliitilist sõnavõttu läbi õrna meediasatiiri ning peale 1968-ndal aastal toimunud presidendivalimiste ja iminõiguste aktivismilaine, näeb veel üht armsalt arenema hakkavat romantikasuhet.
Film segab cinema-verite dokumentalismi lavastuslikkusega, loobib vahele kiire montaažiga loosungeid ja pilavaid posterlikke momente, mängib oma aja popkultuuriga ja selle mõjuga ajastu noortele ning suudab lõpuks hulga huvitavamalt tuua vaatajani infoküllased 1968 valimised kui seda võiksid teha tõelised dokumentaalfilmid. Suurepärane kinolugu, tükike suurt ajalugu taustana väikestele inimlikele lugudele. Film ajast kui iga ekraanile toodud linalugu oli autoripärane, novaatorlik ning originaalne. 4/5
Filmis näidatud neegrid olid kõik väga nahhaalsed ja pealetükkivad, üritasid oma roots ja orjateemat lükata ette kõigile kes hetkekski ette sattusid. Väga ebameeldivad situatsioonid, valge mees oli justkui lärmakate platnoide piiramisrõngas, aga juu siis sellised nad aastal 1968 olid, kõigi oma Mustade Pantrite ja roosade cadidega.

2 comments:

Anonymous said...

1969, mitte 1989

Trash said...

Tänud! Parandan ära.