Wednesday, June 29, 2011

A.D. : New Orleans After the Deluge

Josh Neufeld - A.D.: New Orleans After the Deluge
Pantheon 2010

Koomiksikunstnik Josh Neufeld sõitis ise peale Katrina laastamistööd Punase Risti vabatahtlikuna sündmuspaigale. Mõned aastad hiljem palus ta viiel New Orleans´i elanikul katastroofist jutustada, kaks neist pagesid linnast, kuid kolm olid sõna otseses mõttes orkaani silmas ning nägid kõik tormi laadstamistööd ning sellele järgnenud uputust. Koomiksi põhirõhk on paaril tormile eelnenud ja paaril hilisemal päeval, kuid kunstnik võttis jutustajatega veel hiljem kaks korda ühendust nii, et lisaks on tegelaste elu poolteist ning kolm aastat peale põhisündmusi. Traagiline ja samas ka südamlik koomiks mis annab mõningaid lisadetaile nagu näiteks fakt, et uputuseaegu ründas linna ka hulgaliselt sääski või, et valdav osa vaeseid ei saanud tänu tormile õigeaegselt kätte toimetulekutoetusi ning palku ja läbi selle kannatasid veelgi enam.
Kahju aga said kõik, koomiks lõppeb küll positiivse usuga tulevikku, kuid mõni kaotas 3 aastaga kogutud töö viljad ja mõni elab siiamaani vagunelamus. Ainult doktori tegelaskuju elas oma Prantsuse Kvartali korteris tornaado üle nagu miška ning käis veel kõige hullemate tormihoogude ajal nurgabaaris napsutamas, kuid eks tema tegelane annabki just seda mõõdet üldpildiliselt, mitte kõiki nuhelnud vesi ühtemoodi. Inimlik ja huvitav, hea autorikoomiks.

9 comments:

Gendri said...

Krt! Väga lahe tundub.

Trash said...

Oli hea jah. Vähekle nagu opotasin, et aktuaalset uputuses olekut oleks rohkem, muidu sisse ja väljajuhatus olid pikad aga keskpunkt õhem.

a said...

Treme teine hooaeg sai läbi.

Vabarnamees said...

Kolmas tuleb ka.

Trash said...

Kus on Treme season 1 DVD? Kus ma küsin, kus?

Trash said...

Kus?

a said...

Küsi "kust saab"!


mul on nali ootamas.

Trash said...

Kust saab?

a said...

Kusjuures "Treme" kolmas hooaeg kinnitati ära juba ennem teise hooaja algust mis on eriti tore uudis ning eriti kõrge High Five HBO'le kuna selle seebi vaatajanumbrid on umbes 8.

8 inimest