Wednesday, August 26, 2009

Battlestar Galactica - 4.5 season

Battlestar Galactica - 4.5 season - Sci-Fi Channel 2009

Tänu stsenaristide streigile ei valminud neljas hooaeg plaanipäraselt, vaid kahe kaupa, alul kümme episoodi ja mõne aja pärast veel samapalju otsa. Tõsiasja, et sesoon poolikuks jäi oli mul aga peaaegu ununenud ning alles paar nädalat tagasi Rada7 foorumist läbi hüpanud paar BSG postitust tuletasid meelde abipalvega oma tutvusringkonnas kõige Galactica lembelisema sõbra poole pöörduda ning mu küsimusele tuli kiiresti vastus, juba paar päeva hiljem anti üle karp puuduvate episoodidega.Sama päeva õhtul esimest diski vaatama asudes valdas mind nostalgialaine, järsku tundusid kõik tegelased nii armsatena, sündmuste keerdkäigud põnevaina ja hetkega olin unustanud kogu veniva ebaloogilisuste jada mis varem valusalt silma oli riivanud. Meeldetuletus tuli alles kaheksateistkümnenda episoodi paiku kui kõik järsku rohmakaga ära vajus, taaskord võttis võimust üks nännutamine kus värvipiltidega püüti siluda tõsiasja, et tegijatel tegelikult ei ole sarja kokkutõmbamiseks väärilist lõppu. See finaal mida pakuti oli lausa öökimaajavalt labane, juba nii mitmeid kordi kasutatud, et stsenaristidele peaks odavate ideedega kaasaminemise eest lausa vitsu andma. Grandioosne mäng lõpetati haledate seletustega, saladuste taga ei olnud asju mida väärinuks saladuses hoida. Hoolimata lõpust oli viimane hooaeg, ehk tagumine pool neljandat, kõige põnevam BSG sesoon siiani. Seitsmes esimeses osas oli pinevus pidevalt paigal, iga stseen pakkus midagi uut ja paljastavat ning aega tüüpiliseks galactikaplämaks ei jagunud. Tundus, et kõik saab olema super, sari lõpetatakse võimsa pauguga, totaalse sci-fi njuukimisega, kuid läks nagu läks... 3,5/5
Tõsiusklikud fännid säilinud optimismis, viimaseid episoode ei ole ulmekanal veel jõudnud eetrisse paisata.

14 comments:

Anonymous said...

Mu arust oli tegemist ülimalt põneva lõpuga so. viimaste jagudega. Ei saa aru millega sa konkreetselt rahul ei ole, mis oleks pidanud teisiti olema. Nii väga üldiselt võiksid selgitada enda nägemust ja ootusi kuda see stoori oleks pidanud lõppema, mis pauguga, kuhu välja oleks jõutud. Praegu jääb su jutt virisemiks, millest võib välja lugeda ainult seda, et sa ise oled liiga hea sellise jama jaoks. Aga vaatad ikkagi. Krt, ma nutsin lõpus kui tuli all along the watchtower.

Lemmi said...

nuh, ma pean ütlema, et olen Trasiga suht nõus.

nägin viimase episoodi ära eile õhtul ja see lõpp oleks nagu laenatud mõnest Hollywoody filmist, kus pärast pikka ja keerulist teemaarendust saabub ülikiire, üliõnnelik ja labaselt lihtne lahendus (Viperist Maa asukoha avastamine, lihtsalt nii lambist ja nagu möödaminnes).

Suht lahjalt väljamängituks jäi see, mis toimus kogu selle jama ajal Roslini külonist abi, D'Anna ja teiste külonite peanuppudes. No ei olnud selles pantvangisituatsioonis BSG-le omast painavat pinget. Igal pool oli kiirustamise jälgi, et tõmbame kähku-kähku otsad kokku.
eriti lahja mulje jätsid ka Laura Roslini ja Gaius Baltari rollid.

Et nad avastasid Maa sellises post-apoklüptilises seisus, selle üle ei saa muidugi imestada. Veel ullem oleks olnud, kui neid oleks vastu võtnud happy-happy-joy-joy welcome commitee.

kordan ennast - midagi oli nagu nihu ja lõpuepisoodiga jäi BSG iseenda tasemele alla.
BSG stsenaristid on enamaks võimelised.

nüüd tahaks näha, mida kujutab endast Caprica, mille tegevus toimub 50 aastat enne BSG sündmusi.

MNC said...

ei tea medagist, mulle õpetati küll,et mängi kuidas tahad, aga enne söömahakkamist tuleb mäng lõpetada, mänguasjad ilma pikemate venitamistaktikateta, hämamisteta ja jonnimisteta kokku panna ja käed puhtaks pesta...

Iseasi muidugi kas selline pedagoogiliselt korrektne kasvatus ka süzeede arendamise puhul tepsib-tundub, et mitte eriti- aga lisaks BSG-le tuleks ka paljudel vilmistsenaristidel oma käed puhtaks pesta nii mõnestki kinutükist, et vähemalt koristajanagi koomiksikaupluses tööd saada ja nõnda ulmeteoste kirjutamiseks ainest koguda...

Lauri said...

Ma ei tea, ma ei suutnud sellest pasast esimesest hooajast kaugemale üldse näridagi, see mis tv3-st või kuskilt jupikaupa tuli.
faking lastesari, kärts, mürts ja robotid ka, mis õnneks ei muutund autodeks (või kuidaspidi see käis)

Trash said...

@Anonüümne

Ma ei tea millega see oleks pidanud lõppema, igaljuhul palun mitte sellega, et ruumitäiteks saavad kõik tund aega mineviku jebimisi meenutada ja siis näidatakse, et ajaratas käib ringi, kõik kordub taas ja taas. No kamoon, see on ju lastesaade.

Ei pea olema Tõnis Kahu, et mõista kui sitta muusikat teeb Meie Mees.

Super Anonymous said...

Shalaya
Nii noor ja juba narkootikumide küüsis. Vaata igaks juhuks järgmise nädala telekava...

Aga sarja lõpp on täpselt selline nagu ma arvasin, et ta on. Kahju, et ei suudetud millegagi üllatada, ei heas ega halvas mõttes. Kokkuvõttes pean Battlestar Galacticat üheks parimaks draamasarjaks ("The Wire" kõrval) - huvitavad (kuigi vahel pisut üle värvitud) karakterid ja piisavalt sügavalt esitatud haige ühiskonna probleemid.
Ühtlasi on tegemist parima ulmesarjaga (sekundaarne) Võib-olla isegi AINSA ulmesarjaga, sest kõik ülejäänud alates 60ndate-70ndate diskolaevade ja lõpetades 90ndate disnikatega... No ma ei tea.
Sari OLEKS ajatu klassika ja tõenäoliselt täiesti vaadatav ka paarisaja aasta pärast, kui sisaldaks pisut vähem religioosseid vihjeid, millest tulevikus lihtsalt aru ei saada. Või noh mis vihjeid, vähemalt 10% sarjast oligi religioon. Liiga palju.

Aga ilmselt näeme seda sarja sootuks erinevatest vaatenurkadest - näiteks minu jaoks olid finaali aeglased "minevikujebimised" episoodi kõige põnevam osa.

Anonymous said...

No selle seriaali tugevus oli eelkõige tegelased. Ja see et viimane tund pühendati tegelastele, nendega hüvastijätule, oli mu arust just täiskasvanulikum, kui oleks puhtalt stoorit lahti harutatud kuni viimse sekundini ja mingeid ime sci-fi lõpplahendusi loodud. See oleks olnud lapsik.

Trash said...

No ma olen hard sci-fi mees ja dramaatika jätaksin pigem "Väike maja preerias" jaoks.

Ja olen nõus, et tegu oli ühe korraliku ulmeseriaaliga, kuigi minu jaoks lööb Babylon 5 oma ülikõvade 2-4 sesooniga parima ulmesarja tiitli kindlasti üle. Loomulikult oli ka B5-s episoodide kaupa mõtetud loba, kuid seal olid vähemalt tulnukarassid oma sotsiaalsete ühiskonnastruktuuride ja kommete tõttu üksteise vastu intrigeerimas palju kordi põnevamad ja läbimõeldumad kui üsna üheülbalised tänapäevamaailma demokraatiamuresid minevikus? tulevikus? lahkavad BSG tegelased.

Jätkame Caprica´ga, eks näis mida pakutakse. Piloot küll paljut ei lubanud.

MNC said...

@
superanonüümus
vau....mis telekast näidatakse ka neidsamu asju mida netist tirida saab ve?...äääksaaa..peaks ka kunagi telekat vaatama, ma vähemalt luban et proovin...kunagi...

Trash said...

Nagu ma täna aru sain on alati vahe sees kas vaatad sarju telkust või DVD-mängijast. Paistab, et kui nädalas tilgub üks episood selle asemel, et diskidelt voolata, jääb mulje alati parem.

Lauri said...

no kui ma ei viitsind telkustki vaadata siis dvd-lt juba ammugi mitte, tähendab.
B5, high five!

Anonymous said...

Stargate, Star Wars, Star Trek?

Lauri said...

Babylon 5

Trash said...

Minul igasugune TV-st vaatamise võimalus üldse puudub, juhe seina ja telku vahelt on siiani kadunud asjade hulgas ja nii juba 4 kuud. Ilma DVD sõbraliku käeta ei näeks ühtegi seriaali.

Star Wars 1 ja 2, ehk siis IV ja V.
+ B5