Sunday, October 31, 2010

Asterios Polyp

David Mazzucchelli - Asterios Polyp
Pantheon Books 2009

Baka kokkutulekul toob Fushi mulle ikka ühe väärtkoomiksi ja järgmisel aastal samal üritusel viin tagasi lootes, et sõber on taas mu jaoks midagi ägedat lugeda võtnud ning see traditsioon ei hääbu. Sellel aastal pakuti käesolevat pildiraamatut ning taaskord ei tulnud kvaliteedis kahelda, Asterios Polyp oli igati nauditav lugemine nii stoori kui kunstnikupoolsete pildilahenduste poolest. Autorikoomiks mis taaskord tuletas meelde mõnda kiiksuga indiefilmi, sellist hale-romantilist musta huumoriga vürtsitatud komöödiat mille lavastajks mõni noor ja hakkamist täis juudinooruk New Yorkist.
Alustasin väga vaikselt, lugedes paar-kolm lehekülge päevas, kuna koomiksi ülesehitus jätab sellise üheleheküljelise stripi mulje, hoolimata sellest, et tegelikult on tegu ühe edasikulgeva looga. Ometigi sisaldab iga eht justkui väikest oma substoorit, detaili mis mahutub üldisemasse pilti, kuid töötks ka nädalalõpulehe joonealuse koomiksina. Hiljem hakkasin kiirust juurde panema ning lugesin lõpuks pool raamatut ühe pauguga lõpuni, tegu mida aga kohe khetsesin, sest vaikselt nautides pakkus teos hulga rohkem emotsioone.

6 comments:

Elina said...

lugesin ka selle paar nädalat tagasi läbi. ja väga meeldis. selline mõnus lugemine, kus esmapilgul ükskõikseks jättev peategelane loost lunastatud kangelasena (ilutulestiku saatel:D)väljub. lõpp meeldis, karakterid meeldisid, dialoogid meeldisid. seda erivärviliste joonte/stiilide segunemise värki oli üsna veider ja nostalgiline esmapilgul lugeda, kuna joonas sildre tegi suht samal teemal umbes 10 aastat tagasi ühe loo.

Trash said...

Ja kust netilehelt seda Joonase koomiksit lugeda saab?

Või peab selle joks sinna koomiksi näitusele minema? :)

Elina said...

see on imekombel isegi veel netis olemas.
http://www.hot.ee/koomiks/index3.htm
vali vasakult 'joonas' ja siis keri alla, kuni tuleb 2001 a tehtud koomiks "Sorry"

Trash said...

Kohe kohe uurin. Tänud lingi eest!

Joonas said...

Ohjeerum, seda mu vana kola on veel vaja päevavalgele tuua :)

Aga ma tegelt tahtsin märku anda, et laupäeval (20. nov) on koomiksilaat Solarises Artise kinos (kell 14-17) ja ehk leiab sellegi blogi omanik aega või tahtmist sinna second-hand asju viia müüki, kuna nodi tal paistab jätkuvat... :)

Asi toimub esimest korda ja eks selle õnnestumises valiku ja osalejate mõttes sõltub, kas siinmail ka edasipidigi midagi taolist toimuda võiks.

Seejuures kohapeal passima ise ei pea, müügitööd teevad vabatahtlikud.

PS. Asterios on mul veel pooleli ja kommenteerida seetõttu ei julge.

Trash said...

Ei ole mul ühtegi koomiksit (well, vaid mõned üksikud), laenan sõpradelt ja õnneks on mul kolm head sõpsi kes kõik erinevat laadi koomikseid armastavad.

Ma muidu astuks läbi, näigin juba infot kusagil netis ka, aga kahjuks tööpäev ja ei mängi välja. Püüan sõpru ärgitada üldisest pohma ja joomapäevast hoolimata.