Saturday, November 27, 2010

Stalin's Fiancee

Sztálin menyasszonya - Péter Bacsó 1991

Esimese poole tunni jooksul oli mul raskusi selle ungari draamaloo paigutamisega õigesse ajjärkku, pean siin silmas päris peent mängu, sest filmi lõpp annab juba selgelt teada mis aastal tegevus toimub, algus aga tekitab kõhklusi. Paneb kahtlema filmitegijate realismitunnetuse, sest sisse hüppab mõningaid naiivseid momente mis kuidagi ei tahaks sobida Stalini aegse külaelu juurde. Need kõhklused kahtlused ei olegi nii varmad hajuma, kuigi linloo lõpuepisood ning sellele eelnev näitas selgelt, et lapsekingades stsenaristid tatsanud ei olnud ning teadsid küll mis toimus ja kuidas toimus.
See kuidas filmis kuvatud asulasse repressioonid saabuvad oli väga peen töö mis liikus absurdi n ing koomika ääremail, andes aga just läbi selle hulga valuöisemalt teada mis laadi arreteerimised ning millistel põhjustel laagritesse saatmised NL-is kolmekümnendate lõpus võimalikud olid. Lähenemisnurk asjale on väga hästi läbi mõeldud ning see annab hulga avarama skaala, viib vaataja mõtte haarama kogu õudu mida massilised arreteerimised kujutasid. Kahjuks ei mainita näljahäda ning ka mõned kohalikud kuriteod lähevad läbi liiga kergelt, kuid lõpus pakutakse ka karmi sovjetireaalsust. Soovitatav, kuid mitte neile kel algteadmised ajastust puuduvad. Lihtsalt kogu absurdhäiriva situatsiooni mõistmine nõuab selle aja hinge tundmist. 3,5/5
Stalini mõrsja.

2 comments:

Anonymous said...

mis seal kylaelus siis nii valesti oli? polnudki räpane või? sel ajal oli nii meil kui ungaris lausa idyllilisi kylasid.kui oli näidatud mingit laga, siis jah polnud õige.

Trash said...

Kujutati Ukraina küla. Kohe alul läheb suvaline külamees riigiametnikule kallale ja sellele ei järgne midagi, samuti ei leidunud viiteid Holodomor´ile mis paigutusega aastasse 1937 on veider. Võib-olla paigutub aga näljahäda eelsesse aega, kuigi minu arust lipsas läbi see 1937 või isegi 39 jutt.