Monday, May 24, 2010

Filmiküsitlus - Mõmmi JMKE-st

Mõmmi on nüüdseks juba 15 aastat JMKE-s trumme mänginud aga ikka tundub võõras. Mitte nüüd selle pärast, et seal toolil Ardo (thrash) või Venno (101% punk) istuma peaksid, vaid kuna Andres on mulle pigem alati udutava indierock´iga seostunud kui nobeda pungiga. Isegi Sten Šeripov, kui "pehmem ja uimasem" oli rohkem JMKE nägu kui Mõmmi, veider nii mõelda aga vägisi kujutan poissi hoopis mõne Seksoundi bändi plaadil kui eesti esipungi bändis trumme tagumas. Järsku on see sellest, et aastate eest nägi Mõmmi välja nagu Robert Smith´i kaksikvend ja ma ei saa elu lõpuni seda mälupilti meelest?

Nimi: Andres "Mõmmi" Aru
Bänd: J.M.K.E.
MySpace: J.M.K.E.
Koduleht: J.M.K.E.

1. Millised filmid sulle muljet on avaldanud, ehk mis on sinu lemmikfilmid?

Neid filme on väga palju. Vaatasin umbes 10-15 aastat tagasi palju filme, aga viimastel aastatel enam ei viitsi. Või õigemini valin rohkem.
On filme, mida olen vaadanud 5-6 korda ja vaatan veel; on ka neid, mida olen vaadanud, aga enam eriti vaadata ei viitsi, aga tahan neid oma kogus omada. Muusikaga on sama lugu - mõni plaat lihtsalt peab riiulis olema, kuigi kuulata seda viitsin harva! Kindlasti on ka neid, mida olen riiulisse ostnud, aga peale pole pannud kordagi. Imelik?
Kogun näiteks Kubrick'it ja Lynchi. Kui uue riiuli viitsin ehitada laiendan haaret. Kui paluksid nimetada kolm esimesena pähe tulevat lemmikut, siis ütleksin ilmselt need:
- "Withnail & I"; Bruce Robinson. Üks mu vaieldamatu lemmik 60. aastate Londoni töötutest näitlejatest sõprade elust. Keda huvitab, otsigu välja ka "Withnail and Us", mis räägib selle filmi tegemisest. Uncle Monty (Richard Griffiths) on üks karm mees.
- "Naked Lunch"; David Cronenberg. Ei saagi aru, mis toimub. Kogu värk käib tarakanimürgi mõju all.
- Vanast armastusest loomulikult ei saa nimekirjast välja jätta David Lynch'i filmi "Blue Velvet". No see on täiuslik kraam. Ja ma pole ainuke, kes Frank Booth'i (Dennis Hopper) teksti peast teab. Väga hea soundtrack on ka.
No ja Kurosawa "Dreams" on väärt vaatamine. Muide, sarjadest soovitaks kõigil musta hea musta huumori sõpradel ära vaadata "Fun at the Funeral Parlour" ja "Extras".

2. Milline oli viimane meeldejääv filmielamus?

Viimane laks oli Tallinna DocPoint. Dok on viimasel ajal üks lemmikžanreid üldse. Esimesena kargab pähe Marcel Lozinski "Kõike võib juhtuda" Geniaalne.
Juutuubist näeb muide head vene multikat nimega "Ülitark Rünt" (Premudryi Peskar') Valentin Karavaev. Soovitan. Hiljuti avastasin selle uuesti, aga 80. aastatest oli see millegi pärast meelde jäänud. YouTube
Tegemist on looga ründist, kes elas kogu elu oma majas ja nina välja ei pistnudki. Enne surma nägi ta und, et talle anti orden ülitargalt elatud ellu eest. Est' o chem podumat'.

3: Mis muusikat viimasel ajal kuulanud oled või julged soovitada?

Olen lausa armunud klaverisse. On õnnestunud kokku koguda peaagu kõik, mis on välja andnud Esbjörn Svensson (R.I.P) Ta pidi oma trioga detsembris Tallinnasse tulema, aga õnnetuseks uppus mõni kuu varem. Olin enne õnneks kahel live'il käinud.
ACT label'i alt leiab üldse palju head kraami.
Head muusikat on nii väga palju. Mõnikord on kahju mõelda, millest ilma oled jäänud. Lihtsalt ei satu peale. Ei jõua igale poole.
Muide, Psychoterrori viimane plaat on väga tugev!

Tänan Andres!
Ülemisel pildil on Andres väga morrissey´lik, all kaader filmist Naked Lunch.

No comments: