Saturday, January 31, 2009

Outlander

Outlander - Howard McCain 2008

Tänud lähevad Spellbound´ile ( kes ka juba kirjutas oma arvustuse ) promotöö eest, vaevalt ma muidu oleks sellel filmil silma peal hoidnud. Outlander oli täpselt selline film mida trailerit ja nappi sisukokkuvõttet lugedes ootasin. Ja isegi paar pulkka parem, sest ei püütud vanu ja noori haaravat blockbusterit teha, ambitsioonid olid väiksemad ning neis endale seatud piirides oli tegu igati korraliku seiklusfilmiga. No mida veel tahta kui näidatakse universumi teises otsas asuva planeedi koloniseerimist, seal elavaid monstrumeid ( kena disainiga bastardid ) ning lõpuks tuuakse veel üks kolonisaator ja "tulesisalik" meie koduplaneedile, kusjuures seiklus paigutub ajas kaheksanda sajandi Norrasse, ehk siis pakutakse vaatajale koletisi ja viikingeid. B-tasemest kõrgemale küündivaid ulmekaid ei vorbita Hollywoodis just iga päev ja seetõttu peab tänulik olema, eriti veel kui tegu on täitsa korraliku tööga, vaatamist vääriva seikluslooga. See, et taustaks on võetud ristiusueelne paganlik norra mis kohati tõi sisse The 13th Warrior´i paraleeli, ei omanud tegelikult mingit tähtsaust, samamoodi oleks peletis võinud inimesi murda nii keskaegses hispaanias või renessansiaegsel prantsusmaal, sci-fi lugu ise oli ses mõttes ajatu. Nõrk lõpp, ehk heroiline man vs. beast jõukatsumine, oli etteaimatav ega häirinud, küll aga taas, nagu iga ulmeka puhul, jäid hinge kraapima mõned vastuseta jäänud küsimused.*SPOILER* Kas koletised tekkisid sellest pisikesest lille sees kasvavast putukast ja kui see on nii, siis high five, übercool! Samas aga taas tekkis kohe küsimus, et kuidas meie planeedil juba kutsikas tekitati, sünnitati või lillest väljakasvas? Ja kas täherahvas oli Maa endised asukad tuhandete aastate tagant, sest mees mainis ju maad kui seed-planet´it?*SPOILER END* Muidugi pole see nii tähtis aga kui vähemalt tulnukinimese keeleoskusele oli viitsitud selgitus leida ( taas Kolmeteistkümne sõdalase paraleel ) ning olendi elektriline olemus polnud samuti bioloogiliselt võimatu, siis oleks võinud ju ka muid otsi rohkem koomale tõmmata. Muidu aga aus keskkaliibriga meelelahutus, kuid vaatamiseks soovitan ära oodata R1 DVD reliisi, sest hetkel väljalastud R5 on kuidagi tuhmhalli pildiga justkui oleks telekaekraan tolmuga kaetud. Ise asun kohe Screamers 2 kallale, kui ikka ulmet, siis hulgi. 3,5/5
Visandid.

13 comments:

Ra Ragnar Novod said...

Panin spoileri sisse kogemata. Päris hea. Peaaegu, et täpselt sama arvamus. Kuigi jah, sa tõstatasid selle järelkasvu küsimuse, mille peale ma eriti ei mõelnud.

Trash said...

Eks paratamatult on praegu mu mõtted rohkem järelkasvu peal. :)

Anonymous said...

Tahaks ka seda filmi vaadata


L.

paranoiadisco said...

Ma vist ka!

Trash said...

Proovin siis tuua kui järgmine kord lugemismaterjali koguma tulen.

Anonymous said...

vaatasin veidi esimest poolt, aga ausalt öeldes ehmatas algus ära. kuigi läbiv idee tundus huvitav siis teostus oli küll mage, mitte halb, aga lihtsalt igavalt stereotüüpne.

"oh issi, mina ei abiellu selle mehega, sest mina ei armasta teda!"
"aga nii on meil see kombeks aegade algusest saadik!"
"missiis, mina olen rebel ja võitlen naiste õiguste eest!"

täiesti groundbreaking lähenemine ma ütlen

Trash said...

Jiizus ja mida sa siis ootasid? :) Täpselt selline film ju ongi ja ja täpselt seda sa ootad juba vaatama hakates, kuigi jah, see dialoog troonisaalis jäi mullegi silma.

Mart said...

Vaatasin nädalavahetusel isegi selle va linatüki ära ning üldine meelestus on üllatavalt positiivne. Hoidsin tegelikult juba esimese reklaami ilmumisest saati silma peal, sest lubatud nükked tundusid meeliköitvad ning tõsi - mõned neist isegi said teostatud.

Üllatusmomentidena pean tunnistama keeleõppe tervislikku mõju, häid visuaale tulnukmaailmadest ning äraütlemata teravat disaini soomuslooma osas. Tobenaljakatena jäid meelde naisõiguslane, kilbitants ja mõneti logisev lõpp.

Huvitaval kombel olid filmis kujutatud viikingid valdavalt jube kõhetud sellid, Ron Pearlman pea ainsana esindas turskemaid tegelasi ning temale oli pühendatud äraneetult vähe ekraaniaega.

Loodan, et teemale tuleb vähemalt sama suure raha eest ka järge, sest arengut jäeti igas suunas.

Anonymous said...

okitoki, vaatasin filmi teise poole ka ära.
hellboy mansa oli aus, sellised tõsised viikingid, mehed suure M'iga, aga no see peategelaste meeskond oli ikka täpselt selline, et oi-oi, kui täna hommikul jääb hambahari ja pardel kasutamata siis on jahiõnnega aamen.
ja ei ole midagi teha, aga aastal 2009 häirib selline lihtsustatud lähenemine

Trash said...

Oleks ajalooline film olnud, oleks mindki häirinud. Aga isegi mitte kõige eesrindlikumas ulme-actionis ei hakka ma küll sellepärast meelt vaevama.

Anonymous said...

ja ei okei, kui film on iseendale haibile aus siis tehku mida tahes (300), aga ma ei näe sellise dumbgrademise pointi antud filmi puhul, nad ei oleks midagi kaotanud tehes filmi tunduvalt tumedamas toonis luues vähemalgi määral mingit ... mhh ... püsiväärtust!

hetkel on tulemus see, et keegi kurat ei mäleta 6 kuu pärast seda filmi ja "Pitch Black" toob siiamaani DVD müügiga sitta kanti raha sisse

Trash said...

Nojah, eks ta ole, et tihti pole muutusteks filmis vaja suurt vaeva näha aga mingi rumaluse tõttu neid detailide nihutamisi ei tehta.

Anonymous said...

Mulle meeldis. Meenutas kah Pitch Blacki, 13th Warriori ja Alieni segu, aga mulle meeldivad kõik filmid kus viikingitest juttu.
Okei, Pathfinder ei meeldi. Outlander meeldis.

L.