Wednesday, November 05, 2008

Let The Right One In

Låt den rätte komma in - Tomas Alfredson 2008

Kui ma oleksin seda filmi mõned kuud varem näinud, siis leiaksite kohe kindlasti selle nime ka minu vampiirimeeldumusi paljastavas postitusest "12 parimat vampiirifilmi". Tegu oli nimelt originaalse lähenemisega nii tavalisele ja paljukasutatud teemale nagu vampiirid, tehes seda välise külje pealt uudselt aga jättes samas sisse traditsioonilisi drakularismi märke, käitumismalle ning sümboleid. Kuigi käesoleva filmi vampiirid olid peeglist nähtavad ja tšillipizzas leiduva küüslaugu peale nina ei kirtsutanud, siis ometigi olid ülejäänud käitumist suunavad jõud klassikalist laadi, just Bram Stocker´i vaimusünnituse radadel hiilivad. Esmaselt kiskus naeratuse näole tegevuspaik ning aeg. Kui palju neid kaheksakümnendate alguses Stockholmi väikeses orbiitlinnas toimuvaid õudukaid, kus vampiir istub lumehanges ja paneb kokku ruubiku-kuubikut, siis ikka meelde tuleb? Pakun, et ei ühtegi, ning see stilistika lõi täiega õigesse aukku. Esimest mõrva vaadates oli tunne justkui toimuks kõik minu lapsepõlvest tuttaval Mustamäel ning ALMAVÜ tervisesportlasel lõigati Lepistiku pargis kõri läbi. Samad majad, samad riided, samasugune muusika. Kulgedes sai selgeks, et tegu pole lihtsalt horrorfilmiga, vaid lisaks kätkes teos mitme eri žanri tunnusjooni ning allhoovuseid, vedades aga need pisikesed kõrvalrajad samuti ausalt välja. Kohe paistis silma coming-of-age stoori ja esimene armumine kui filmi romantilised liinid. Lisaks aga veel ka kiiksuga musta huumorit ning näpuotsaga puistatud draamat teemadel nagu vanemate lahutus, koolikiusamine ja alkoholism, ehk kuumale verele tasakaaluks põhjamaa külma depressionismi.Täispunktid heale nauditavale filmile jäävad andmata põhjusel, et kohati oli tegevus ettearvatav. Mina aga olin oma peas asju parema visiooniga ettekujutanud kui lavastaja neid hetki väljatuua oli osanud. Ütlen niipalju, et talvist kargust, lumist hiljust ja lageduse minimalismi oleks võinud rohkem olla, paar liigset sõna ja kaadrit rikkusid jäise vaikuse. Kohe peatselt peaks valmis saama ka jänkide versioon asjast ning seekord pole üllatuslikult tegu mitte euroopa filmi remakle´iga, vaid hoopis samal, John Ajvide Lindqvist´i raamatul, põhinava looga, kusjuures tootmisse läksid filmid pea samaaegselt. Olles näinud rootsi-versiooni, on mul ääretu huvi vaadata ka USA vaatenurka sama kirjandusteose ekraniseerimisel, eriti kuna inspiratsiooni oli mõlemal võimalik ammutada vaid raamatust. Rootslastele aga tänusõnad hea filmi eest! 4/5
Raamatukaas.

22 comments:

Karmen said...

Mõnus, see ongi vaatamist vajavatest filmidest järgmine mu nimekirjas. :)

Trash said...

Ja siis kirjutad sellest! OK, oleme kokku leppinud!

Anonymous said...

Lepistiku pargis on tegelt ka kellegi kõri läbi lõigatud vä?
Ma ju mingi poole kildi kaugusel sellest.
Aga ma muidugi seal kolamas ega tervisejooksu tegemas ei käi...

L.

Trash said...

Lepistiku pargis on isegi rohkem kui kord keegi tapetud, küll aga mitte vampiiri poolt julgen ma väita, vaid meie rahvusvähemuse kätetööna röövimise käigus.

Anonymous said...

Eesti rahvusvähemused on rannarootslased ja sibulavenelased Peipsi ääres. Ülejäänud on ebaseaduslike immigrantide mass, mingist rahvusvähemusest pole mõtet rääkida.

L.

Anonymous said...

Soovitan ka PÖFFile kaema tulla:)

Trash said...

Sel juhul olid Lepistiku pargi veretöö kordasaatjateks ebaseaduslike immigrantide mass.

Trash said...

Kallis Sten, ei minul aega sedavõrra käes, et jõuaks sama filmi veelkord vaadata. Tõsiselt ka, täitsa luksus.

Anonymous said...

Mul naabrite üle hea meel - kuradi hea ja omapärase vampiirikaga on hakkama saadud.

Trash said...

aga muidu on need rootslased ikka ilged peded kõik. :)

Anonymous said...

On või? Nüüd ma tean, kus ma need pedegeenid saanud olen.

Trash said...

Ma pole elus midagi saanud, kõik on tulnud endal kätte võidelda. :(

Danzumees said...

Mulle just meeldis, et "üleliigseid" sõnu polnud...või oli? Ma ei pannud tähele :)

Sellest Põhjamaa kargusest... Kummaline üldse, et oli leitud lumine hetk...ma elan siin Stokis ning pole juba teist talve eriti lund siin kandis näinud. Kuigi eelmine talv vist paar päeva oli kah :)))

Kirjutasin ka mõne reaga sellest lummavast ekraani-teosest. Panin lingi Sinu loole ka, loodetavasti ei pahanda...

Trash said...

Ei pahanda, kus sa nüüd. Loen kohe peale pesemas käimist ka sinu arvamust.

SPOILER ALERT!!!

Üldiselt mind häiris see lõpustseen rongis, oleks võinud vabalt näitamata jätta ning kõik mõisnuks niigi, et tsikk leidis uue teenija. Või oleks pidanud näitama momenti tänapäevast kus noor poiss on sama pathetic vanur nagu tsiki varasem "boyfriend".

Anonymous said...

Tegelikult on Eli poiss. Raamatus on ära märgitud, et ta oli kunagi 12a poiss, keda piinati, joodi tema verd ja kastreeriti satanistide rituaalis.

Nii et põmst Eli-l(Elias) polegi sugu, ta on lihtsalt Eli.

Trash said...

Päris põnev jah, kahju, et seda ei näidatud. Või on kastreerimisstseen uncut directors cut versioonil olemas ja ilmub kunagi? No jääme lootma. :)

Nüüd on ka see nude stseen filmist arusaadav, ei noks ega tuss vaid ...

Annaks kohe punni rohkem, päris friik värk.

Anonymous said...

Heh...
Trash, kas see link siia sinu ülevaate juurde "Filmiarvustused" blogis kommentaarides oli mingi eriti osav iroonia?

Hetkeks arvasin, et mu déjà vu skill on uuele tasemele jõudnud - mulle mitte ainult ei tundu, et näen tulevikku ette, vaid tean reaalselt, mis järgmisena juhtub. Sekund hiljem tuli siiski meelde.
Lubage tsiteerida:

"Lisaks aga veel ka kiiksuga musta huumorit ning näpuotsaga puistatud draamat teemadel nagu vanemate lahutus, koolikiusamine ja alkoholism, ehk kuumale verele tasakaaluks põhjamaa külma depressionismi."

ja

"Maitsekasse kokteili on lisatud ka kiiksuga musta huumorit ja veidi puistatud draamaatikat: vanemate lahutus, koolikiusamine ja alkoholism. Vampiirliku verest toitumist tasakaalustab põhjamaiselt külm depressionism."

---
Ülikoolis visati kursusekaaslane sarnase triki pärast välja...

Trash said...

He he ! Ma ise ei pannud tähelegi.

Mul tuttav muusik ärkas öösel üles kuna oli just eriti hea kitarrikäigu välja mõelnud. Haaras kitarri, proovis järele ning mängis seda meloodiat hommikuni, ise kindel uue hiti tulekus. Hommikul siis taipas, et sai eelmisel õhtul Eric Claptonit CD-lt kuulatud ning see viisijupp jäi sealt plaadilt külge.

Ulmeguru said...

Kas sellel ka inglise supakad on..?

Trash said...

Ikka, mu rootsi keel on umbes 6/100.

Anonymous said...

no viidati ju sellele, et ta oli poiss. kui eli riideid vahetas ja ema kleidi selga pani, siis oli näha, et teda on lõigatud ja õmmeldud, kastreeritud, alandatud, tehtud võimetuks.
seetõttu pigem kui toreda stiliseeritud vampiirfilmiga on tegu ennekõike allegooriaga rõhutute vägivallale. "proovi olla mina. kui tapad selleks, et elada..."

miks sa, trash, end hitlerina näed???

Trash said...

Ma ei ole nii asjatundja pisikeste poiste suguelundite alal. Tean milline see välja näeb lõikamata aga milline kastreeritult, on veel pähkel. Hästi enam situatsiooni ei mäleta aga kui mõtled seda momenti kus poiss ukse vahhelt piilus ja midagi nägi, siis see pani korraks mõttesse küll, kuid kajhtlusi minus ei äratanud. Ju siis kinoekraanilt oli paremini näha kui teleka omalt.

Mina ise end Hitlerina ei näa aga pigem on see vist nii, et igaüks meist tahaks olla inimene kes püüab maailmast vormida paremat õiglasemat kohta kus elada. höh höh!

Aa kust see Hitleri jutt?